Companii

ANALIZĂ ZF. România, pe locul şapte în Europa la consumul de băuturi răcoritoare. Sucurile cu „bule“ şi energizantele au 46% din piaţă

Autor: Mădălina Dediu Panaete

10.10.2019, 00:00 344

Fiecare român consumă circa 190 de litri de băuturi cu bule, apă minerală, sucuri din fructe şi energizante. ♦ Piaţa a cunoscut un declin în perioada 2013-2014, însă în ultimii ani a fost pe un trend ascendent.

România s-a poziţionat pe locul şapte în Europa la consumul total de băuturi răcoritoare, cu un volum de peste 3,7 miliarde de litri, arată datele UNESCA, asociaţia europeană care reprezintă produ­cătorii din industria de profil. Pe primele locuri la consum au stat Germania, Italia şi Franţa, cu un consum de 6-7 ori mai mare decât cel din România. În ultimii ani, consumul de băuturi răcoritoare a fost pe o pantă ascendentă după ce în 2013-2014 a cunoscut o perioadă de declin.

Cu toate acestea, românii continuă să rămână mari consumatori de băuturi răcoritoare, consumul per capita ajungând la circa 190 de litri per capita anual. Deşi este sub nivelul din Germania sau Italia, consumul per capita din România se caracterizează printr-un nivel mare de băuturi cu „bule“.

Conform calculelor ZF, 46% din consumul de băuturi răcoritoare (apă, sucuri, băuturi carbogazoase şi necarbogazoase) este reprezentat de băuturile cu bule şi cele gata preparate aşa cum este cafeaua, iced-tea, dar şi energizantele şi băuturile cu mai puţin de 25% suc din fructe. Astfel, circa 87 de litri per capita de băuturi cu bule şi energizante consumă un român în medie într-un an, sub media europeană de 94 de litri per capita. În ultimii ani, consumul de băuturi carbogazoase şi energizante a fost pe o pantă ascendentă, deşi cu un procent mai mare a crescut segmentul de apă îmbuteliată, care are peste 50% din consum, mai arată datele UNESDA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO