Companii

Analiză ZF. Se prefigurează cel mai bun an pentru comerţul modern local: Reţelele de magazine anunţă 600 de hipermarketuri şi supermarketuri noi. Bugetul total de investiţii va urca spre 1 miliard de euro

Analiză ZF. Se prefigurează cel mai bun an pentru...

Autor: Cristina Roşca

27.01.2022, 17:20 316

Banii pentru investiţii merg atât către deschideri de magazine noi şi către relocări sau remodelări, cât şi către achiziţia de terenuri, dezvoltarea logisticii sau a portofoliului de produse Investiţiile anuale din comerţul alimentar sunt de regulă mai mari decât cele din producţie, existând puţine companii care scot din buzunare 100 mil. euro pe an fiecare În lipsa unor investiţii pe măsură în capacităţi de producţie noi de bunuri de larg consum, dezvoltarea universului de comerţ modern poate însemna însă şi creşterea importurilor.

Jucătorii din comerţul modern anun­ţă pentru 2022 circa 600 de maga­zi­ne noi şi relocări, cea mai mare cifră de la intrarea pe piaţă, ceea ce în­seam­nă că universul de hiper­mar­keturi, supermarketuri, magazine de proxi­mit­ate modernă, de discount şi cash&carry se va apropia de 4.500 de uni­tăţi, conform cal­cu­le­lor ZF. În total, pentru dezvoltarea opera­ţiu­nilor din România, cele zece companii vor scoa­te din buzunare circa 1 mld. euro, sumă ce va fi folosită atât pentru expansiunea cu­ren­tă, cât şi pentru logistică sau terenuri noi.

Comerţul cu dominantă alimentară este unul dintre puţinele sectoare din eco­no­mia care a continuat să se dezvolte indi­fe­rent de con­textul economic, magazine noi fiind deschise şi în timpul crizei financiare din 2009-2010, şi în vremuri de creştere eco­no­mică, dar şi în pandemie. Acum, unele reţele apa­să pedala de acceleraţie în 2022, iar mo­tivele din spatele acestor decizii sunt variate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO