Companii

ANALIZĂ ZF. Harta puterii de cumpărare în România: Locuitorii din Bucureşti au peste 13.000 de euro per capita pe an de cheltuială, aproape de media europeană. Moldova e codaşă cu de 2,5 ori mai puţin. România are o putere de cumpărare medie la nivel naţional de 7.453 de euro per capita, ceea ce înseamnă 49,5% din nivelul mediu european

ANALIZĂ ZF. Harta puterii de cumpărare în România:...

Autor: Cristina Roşca

11.12.2021, 15:13 43966

Dintre cele opt regiuni în care este împărţită România - inclusiv Bucureşti-Ilfov -, jumătate au o putere de cumpărare sub medie, e vorba de nord-est (Moldova), sud-vest (Oltenia), sud (Muntenia) şi sud-est (Dobrogea) Locuitorii din Capitală şi din localităţile limitrofe au cu 76% mai mulţi bani de cheltuială decât media naţională.

Harta puterii de cumpărare în 2021 realizată de com­pa­nia de cercetare de piaţă GfK ilustrează încă o dată dis­parităţile la nivel de dez­vol­tare economică în Ro­mâ­nia între re­giuni. Mai exact, dacă în Bu­cu­reşti puterea de cum­părare este aproape de media eu­ro­­peană, în Moldova, cea mai săra­că zonă a ţării, ea scade la aproape o treime.

„Puterea de cumpărare a românilor creş­te considerabil, însă avansul este susţi­nut în special de dezvoltarea zonelor ur­bane mari, mai exact a celor din Bucureşti şi din regiunile nord, vest şi centru“, spu­ne Iuliana Coman, senior consultant mar­ket intelligence în cadrul GfK. Printre oraşele care s-au dezvoltat puternic şi care au atras şi atenţia investitorilor se numără Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Arad şi Alba Iulia, adaugă ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO