Companii

ANALIZĂ ZF. Fondurile de investiţii au investit în 2019 în România mai bine de 500 mil. euro, dar cifrele în 2020 este de aşteptat să se dubleze

Luni 23 noiembrie a apărut pe piaţă o nouă ediţie a anuarului Top tranzacţii unde puteţi găsi informaţii despre cele mai mari dealuri din 2020 şi 2019, precum şi o serie de analize pe piaţa de M&A, pentru a vedea direcţia viitoare de mers.

Luni 23 noiembrie a apărut pe piaţă o nouă ediţie a anuarului Top tranzacţii unde puteţi găsi informaţii despre cele mai mari dealuri din 2020 şi 2019, precum şi o serie de analize pe piaţa de M&A, pentru a vedea direcţia viitoare de mers.

Autor: Cristina Roşca

24.11.2020, 20:30 202

♦ Fondurile de private equity au investit anul trecut în regiune aproape 3 mld. euro România a fost a treia cea mai importantă destinaţie, cu 551 milioane de euro, piaţa locală apropiindu-se pentru prima dată la doar un pas de Polonia, cea mai dezvoltată economie din regiune♦l Lider a fost însă Estonia, care a primit aproape un sfert din întreaga sumă ♦ În 2020, în plină pandemie, podiumul ar putea arăta diferit dat fiind că în România s-a semnat vânzarea operaţiunilor CEZ către fondul de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), care administrează active de 129 mld. dolari la nivel global, din care cea mai mare parte sunt proiecte de infrastructură.

Fondurile de investiii au cum­părat anul trecut de 39 com­panii din România pe care au plătit 551 milioane de euro, arată cel mai nou raport al Invest Europe-EDC, realizat în par­teneriat cu casa de avo­catură Gide Loyrette Nouel. Suma este cu aproape 70% mai mare decât în 2018 şi este totodată cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani. Şi în ceea ce priveşte numărul de companii în care fondurile au investit, 2019 a adus un record.

„La fel ca în anii anteriori, acti­vitatea investiţională a fondurilor în Europa Centrală şi de Est a fost concentrată într-un număr redus de ţări. Interesant e că Estonia a fost principala destinaţie pen­tru fonduri, primind 23% din bani, ur­mată de Polonia (20%), România (19%), Serbia (14%) şi Lituania (11%). Pe de altă parte, Ungaria a fost ţara unde cele mai multe companii au primit bani din partea fondurilor de investiţii, e vorba de 198 de firme, adică 43% din totalul din regiune“, conform aceleiaşi surse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO