Companii

Analiză ZF. Companiile lider de pe harta de business a României: doar două judeţe au în poziţia de lider o fabrică din industria alimentară. Un sfert dintre judeţele României au în poziţia de lider o companie din sectorul auto - fabricarea de maşini sau de componente pentru industria auto – şi toate sunt investiţii străine

ANALIZĂ ZF

Analiză ZF. Companiile lider de pe harta de business a...

Autor: Dana Ciriperu

23.12.2020, 17:10 14346

♦ De pe aceeaşi hartă  de business lipsesc însă fabrici de mezeluri, de dulciuri, de conserve.  Singurii reprezentanţi ai industriei alimentare lideri într-un judeţ sunt producătorul din industria de morărit şi panificaţie Vel Pitar, controlat de fondul de investiţii Broadhurst şi Fabrica de Lapte Braşov a grupului grec Olympus.

Capitalul străin dă cel mai mare număr de lideri din judeţe, în doar 8 regiuni ale României compania lider este un business antreprenorial. Fiecare dintre lideri, capital românesc sau străin generează business în jurul lor, dezvoltă nuclee de companii mici, majoritatea antreprenoriale care cresc odată cu liderii judeţelor.

Investiţiile străine se văd pe harta de business a României la fel de bine cum se vede şi lipsa lor. Se văd proiectele mari din industria auto - în 12 judeţe din ţară compania lider după cifra de afaceri este un jucător din industria auto, firme cu capital străin. Nu se văd investiţii comparabile în industria alimentară. Paradoxal, o ţară care domină topurile europene ale producţiilor agricole de cereale nu are nicio fabrică de alimente, fie ea cu capital străin sau românesc cu afaceri de 1 mld. lei cel puţin. Mai mult, între liderii judeţelor după cifra de afaceri din 2019 se află doar do­uă com­pa­nii din in­dus­tria ali­men­tară - Vel Pi­tar, busi­ness din in­dus­tria de mo­rărit şi panificaţie deţinut de fondul de investiţii Broadhurst şi care este cea mai mare com­panie din judeţul Vâlcea, şi Fabrica de Lapte Braşov (Covasna).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO