Companii

Analiză ZF. Cine mai scoate resursele din România: Un fost director din OMV Petrom sau firme înregistrate în Cipru, pe lista celor care deţin aproape 5% din gazul naţional

Analiză ZF. Cine mai scoate resursele din România: Un...

Autor: Roxana Petrescu

29.01.2022, 12:30 6677

În umbra marilor jucători din domeniul producţiei de hidrocarburi, OMV Petrom şi Romgaz, sunt câteva firme cu o vizibilitate redusă care deţin controlul asupra a 5% din gazul României. Care sunt acestea?

Stratum Energy România este sucursala din Bucureşti a unei companii care se descrie, conform site-ul oficial de prezentare, ca fiind deţinută de mai mulţi investitori privaţi. „Ţintim către gândirea necon­venţională şi cunoşinţe tehnologice superioare“, se arată pe acelaşi site care nu conţine decât o pagină de introducere cu niciun link activ. Această companie, înfiinţată în 2005 de către un inginer petrolist, Qasim Sharif, este cel mai mare mic producător de gaz natural din România, cu o pondere de circa 1,67% în luna septembrie în producţia naţională, aşa cum arată datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit informaţiilor existente, compania a început din 2014 producţia de ţiţei şi gaze naturale în câmpul petrolier Poduri, din judeţul Bacău. Cele mai recente planuri de investiţii anunţate oficial de companie datează chiar din acel an, iar potrivit declaraţiilor de la acea dată, în 2015 compania ar fi urmat să aloce pentru România un buget de 150 de milioane de dolari. „Pentru a exploata pe deplin potenţialul, Stratum caută să împartă costurile de investiţie prin atragerea unui partener“, se arată acum pe contul de LinkedIn al companiei, care are sediul în Houston. Printre cei care au condus Stratum Energy se numără şi Ion Popa, cel care în perioada 1992-2003 a activat ca preşedinte şi director general al Petrom, privatizată în 2004 şi devenită ulterior OMV Petrom. Popa a fost şi consilierul lui Adrian Năstase în perioada 2003-2005.

Acelaşi Ion Popa este acum unul dintre acţionarii Dacian Petroleum, unul dintre cei mai noi jucători din zona de explorare şi producţie de petrol şi gaze. Compania a preluat la începutul anului 2020, 40 de zăcăminte de petrol şi gaze de la OMV Petrom, tranzacţia aşteptând finalizarea în ultimul trimestru al anului trecut. Cele 40 de zăcăminte reprezintă 1% din producţia totală a OMV Petrom. Potrivit datelor publice, Dacian Petroleum este deţinută de Westpool Investment Trust Public Limited Company, înregistrată în Marea Britanie, alături de Ion Popa, pe lista acţionarilor fiind şi foşti executivi din Weatherford, una dintre cele mai mari companii din industria serviciilor petroliere. În 2020, compania a avut cifră de afaceri zero şi 6 angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO