Companii

ANALIZĂ. Importurile de gaze au crescut de la nimic la 10% din consum în septembrie 2018, spre „deliciul“ Gazprom. Producţia a scăzut cu 4% şi ar putea să scadă în continuare

ANALIZĂ. Importurile de gaze au crescut de la nimic la...

Autor: Roxana Petrescu

15.01.2019, 13:00 876

♦ Dincolo de dependenţa de importurile de energie, în contextul în care o treime din capacitatea de producţie nu este operaţională, România asistă la reactivarea unei alte dependenţe, cea de gaze ♦ Ruşii de la Gazprom, cea mai importantă sursă externă, deschid şampania.

Chiar la începutul sezonului rece, în septembrie, importurile de ga­ze au început din nou să re­pre­zinte o felie semnificativă din consum, depăşind pragul de 10% din consum pe fondul scăderii producţiei interne.

Vestea este cât se poa­te de bună pentru Gaz­prom, principala sursă externă de ali­men­tare a pieţei locale, iar importurile ar putea să fie din ce în ce mai mari mai ales în contextul pre­vederilor incluse prin OUG 114, care ta­xează companiile locale de gaze şi le obligă să-şi vândă producţia la preţuri plafonate până în 2022. 

„Producţia internă de gaze naturale în lu­na septembrie 2018, care a fost livrată spre con­sum, dar a ajuns şi în excedent, a fost de 5,97 milioane MWh şi a re­pre­zentat 90,31% din totalul sur­se­lor consumate. Aceas­ta cuprin­de, pe lângă producţia internă a lu­nii curente, şi extracţia de gaze na­tu­rale din producţia internă din de­po­zi­te­le de în­ma­ga­zinare subterană“, se ara­tă în ultimul ra­port publicat de Auto­ri­tatea Na­ţională de Re­gle­men­ta­re în Dome­niul Energiei (ANRE) pentru piaţa gazelor din septembrie 2018. „Importul care a fost livrat spre consum, dar a ajuns şi în excedent în luna septembrie 2018, a fost de 0,67 milioane MWh şi a re­pre­zentat 10,24% din totalul surselor consu­ma­te. Aces­te cantităţi coroborate cu exce­den­tul Trans­gaz conduc la sursele consumate de 6,61 milioane MWh“, mai arată datele ANRE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO