Companii

ANAF sustine ca a descoperit nereguli financiare la firme din grupul Euroavipo, care produce Unirea

30.10.2006, 18:24 80

Inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si reprezentantii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au descoperit infractiuni financiare la companii din grupul Euroavipo, companie care detine un pachet de actiuni la producatorul de vinuri Murfatlar.
Euroavipo a folosit doua societati aflate in prezent in lichidare pentru a desfasura operatiuni financiare, eludand legile in vigoare, afirma ANAF.
Reprezentantii Euroavipo spun insa ca societatea nu are nici o legatura la nivel de actionariat sau administratori cu cei doi furnizori mentionati de ANAF.
Eurocom SRL si Transamerican 2000 SRL, ambele din judetul Calarasi si cu datorii de peste o mie de miliarde de lei vechi la bugetul de stat, au avut mai multe relatii comerciale cu Euroavipo, care a detinut calitatea de furnizor sau client principal, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
"Euroavipo nu are si nici nu a avut nici o legatura la nivel de actionariat sau administratori cu cei doi furnizori de alcool aflati in lichidare", spune Catalin Bucura, reprezentantul Euroavipo.
Bucura a mai precizat ca Euroavipo si-a achitat integral datoriile contractuale fata de cele doua societati, neavand astfel nici o obligatie fata de creditorii acestora, fapt constatat de toate controalele si verificarile efectuate din 2002 pana in prezent de catre organele abilitate ale statului, inclusiv ANAF.
In perioada iulie-august 2003, Eurocom a emis catre Euroavipo facturi fiscale pentru 1,086 milioane de litri de rachiu de fructe, fara sa se achite la buget contravaloarea accizelor, respectiv 52,2 miliarde de lei vechi.
Desi avea datorii la bugetul de stat, Eurocom a transferat 2,5 mil. euro si urma sa mai transfere inca 500.000 de euro in contul unei firme inregistrate in Cipru, fara sa inregistreze plata in contabilitate.
ANAF mentioneaza ca firma din Cipru este reprezentata de acelasi avocat roman care reprezinta alte trei persoane juridice straine, acestea din urma fiind actionari majoritari ai Signus Romania Distribution (fost Romdrinks). Signus Romania Distribution este distribuitor exclusiv al Euroavipo, iar cele doua firme au acelasi administrator, Catalin Bucura, potrivit ANAF.
Cealalta companie, Transamerican 2000 SRL, care are ca obiect de activitate productia si comercializarea de distilate din vin si cereale, nu si-a mai achitat obligatiile fiscale inca din ianuarie 2001. Cu toate acestea, societatea a livrat, in 2002, catre Euroavipo, aproape patru milioane de litri de vin, fara sa detina documente de provenienta, afirma ANAF.
Pentru producerea bauturilor alcoolice, Transamerican 2000 a folosit credite bancare cu garantii de la Euroavipo. Firma a imprumutat peste 2 mil. dolari, pentru a finanta proiectul de investitii "fabrica de alcool etilic alimentar si farmaceutic". "Cu toate acestea, in 2003, la data contractarii creditului, Transamerican 2000 nu mai avea autorizatie pentru a desfasura activitatile din proiectul de investitii", informeaza ANAF. Inspectorii ANAF continua verificarile la alte societati din grupul Euroavipo.
Euroavipo SA este o companie detinuta de mai multe persoane fizice, Catalin Bucura, Ion si Emanuel Dobronauteanu, Zlotea Gheorghe, Mermeze Nicolae Marcel, George Ivanescu, potrivit datelor Registrului Comertului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO