Companii

Ana Hotels devine oficial actionarul majoritar al Athenee Palace Hilton

01.07.2005, 18:52 268

Ana Hotels, compania hoteliera controlata de vicepremierul George Copos, a finalizat procesul de achizitie a pachetului majoritar de actiuni al companiei Athenee Phenix Group (APG), firma care are in proprietate hotelul de cinci stele Athenee Palace Hilton din Bucuresti, a anuntat compania.

Ana Hotels a preluat un pachet de 52,4% din actiuni de la trei companii private din Franta detinute de grupul Vinendi Universal - Anjou Services SNC, Cibex International si Harcop Romania.

Ana Hotels a devenit astfel actionarul majoritar al hotelului, ceilalti actionari fiind Athenee Palace - o societate controlata de stat - cu 36% din capital, si CMC International - o firma controlata de omul de afaceri Mihail Carciog, unul dintre cei care au fondat Evenimentul zilei - cu 12%.

Conducerea Ana Hotels nu a dezvaluit valoarea tranzactiei, dar potrivit unor surse din piata ea se situeaza in jurul nivelului de 25-30 milioane de dolari (20-24 mil.euro) si presupune si preluarea unor datorii.

"Procesul de negociere si achizitie a pachetului de actiuni detinute de grupul Vivendi Universal, s-a desfasurat de-a lungul a sase luni", a spus Simona Constantinescu, director general Ana Hotels. In paralel, Ana Hotels a intentionat sa cumpere pachetul minoritar de actiuni pe care il controla statul, prin Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), la acest hotel.

Compania a depus o oferta la licitatia organizata anul trecut de MTCT pentru vanzarea a 42% din actiunile Athenee Palace SA, societate care detine 36% din Athenee Phenix Group.

"In prezent, licitatia a fost anulata, iar noi nu am mai facut nici un demers cu ministerul. Oricum, ca actionari principali suntem in continuare interesati de ce se intampla cu pachetul minoritar", a declarat directorul general al Ana Hotels, Simona Constantinescu.

Hotelul va functiona in continuare sub contract de management cu grupul Hilton International. Anul trecut, Athenee Palace Hilton a inregistrat o cifra de afaceri de 22,6 milioane dolari (18,3 mil.euro) si un profit net de 5,8 milioane dolari (4,7 mil.euro).

George Copos, a carui avere este estimata la 300 de milioane de euro, este unul din cei mai importanti investitori in proprietati hoteliere si in turism. El controleaza hotelul Crowne Plaza din Bucuresti, complexul Europa din Eforie Sud, precum si trei hoteluri in Poiana Brasov. De asemenea, el detine 0,9% din operatorul de telefonie mobila Connex, actiuni a caror valoare se situeaza in jurul a 30 mil. $ (24 mil.euro). Connex a fost cumparat de cea mai mare companie de telefonie mobila din lume, Vodafone, fiind evaluat la aproape 3 miliarde de dolari (2,4 mld. euro).

Copos este cunoscut mai mult ca patron al Clubului de fotbal Rapid si ca om de afaceri si mai putin ca om politic. El a intrat in Partidul Umanist Roman (actual Partidul Conservator) vara trecuta iar dupa alegerile din noiembrie a intrat in guvern primind, conform algoritmului politic, postul de vicepremier.

In ultimii opt ani, Ana Hotels a investit circa 80 milioane de euro in sectorul turistic, portofoliul companiei incluzand sapte hoteluri situate in Bucuresti (Crowne Plaza si Athenee Palace Hilton de cinci stele), Poiana Brasov (Sport, Bradul, Poiana), Eforie Nord (Europa, Astoria) si centrul de sanatate Ana Aslan Health Spa.

Athenee Phenix Group a investit circa 42 milioane de dolari pentru renovarea vechiului hotel Athenee Palace, un simbol al Bucurestiului interbelic si unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din Romania. O parte din suma necesara refacerii si modernizarii hotelului a fost asigurata din doua credite acordate de BERD - 14,3 milioane de dolari si un consortiu de banci franceze - 16,9 milioane de dolari.

Bert Fol, directorul general al hotelului, a spus anul acesta ca Hilton va incepe in vara acestui an un program de investitii in valoare de 3 mil. $ (2,3 mil. euro) in renovarea camerelor si dotarea acestora cu facilitati suplimentare de conectare de la Internet si divertisment. Alaturi de Hilton, principalele hoteluri de cinci stele din Capitala sunt J.W. Marriott, Crowne Plaza, Howard Johnson si Intercontinental. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO