Companii

Americanii de la Paxar fac etichete cu unde radio in fabricile din Romånia

28.06.2005, 18:50 266

Compania americana Paxar, unul dintre principalii jucatori mondiali in domeniul producerii etichetelor (de la imbracaminte påna la coduri de bare si etichete RFID, prin unde radio), va investi 4 milioane de euro intr-o fabrica de etichete tesute la Ploiesti, unde va muta si o parte din productia din tarile Europei de Vest.

Miscarea confirma tendinta din ultimii ani de mutare a productiei de textile in Romånia, care a fost urmata de productia de accesorii. Paxar detine deja o fabrica de etichete de compozitie (pe suport textil, poliester, PVC etc.) la Bucuresti in care a investit påna acum 3-4 milioane de euro.

a??Vom investi 2,5 milioane de euro intr-o fabrica de etichete ce va fi situata intr-un spatiu inchiriat in cadrul unui parc industrial in apropiere de Ploiesti. In doi ani vom ajunge la investitii de 4 milioane de euro, mai ales ca vom muta aceasta fabrica intr-un spatiu propriu de 10.000 de metri patrati pe care il vom cumpara tot in apropiere de Ploiestia??, a declarat Florin Vladu, director de operatiuni al Paxar Romånia.

In cadrul acestei fabrici vor fi mutate si unele activitati pe care grupul american le derula in Germania sau Italia. Producatorul american este deja prezent pe piata romåneasca cu o unitate de productie la Bucuresti, unde sunt realizate etichete de compozitie. Productia la scara mare a inceput in anul 2003, iar investitia initiala a fost, potrivit reprezentantilor companiei, de 1 milion de euro, insa ulterior americanii au adus alte utilaje si echipamente care au urcat investitia la aproximativ 3-4 milioane de euro.

a??Cea mai mare parte din productie, aproximativ 80%, este destinata exportului, printre clientii nostri figurånd Marks & Spencer sau grupul spaniol Inditex, cel care detine printre altele si reteaua de magazine Zara. De altfel, pentru Marks & Spencer am inceput sa producem si primele etichete RFID, iar rezultatele din magazine au aratat ca au crescut vånzarile din magazine cu 25%, deoarece gestiunea stocurilor este mai buna si sunt evitate ruperile de stoca??, adauga Vladu.

El estimeaza ca deschiderea fabricii de la Ploiesti va permite cresterea afacerilor companiei de doua ori anul viitor, fata de nivelul de 5 milioane de dolari estimat pentru acest an.

Pe långa productia de etichete, compania vinde pe piata romåneasca si imprimante si consumabile pentru producerea eticheteleor.

a??Avem clienti pentru care producem noi etichetele, insa sunt si altfel de clienti, precum producatorul japonez de centuri Takata, care are o unitate de productie la Arad si a cumparat de la noi imprimante si isi produce propriile etichetea??, adauga Vladu. Mutarea productiei din Europa de Vest in Europa de Est va continua si in urmatorii ani si este posibil sa treaca dincolo de granitele Romåniei, crede repreznetantul Paxar Romånia.

a??Romånia este in acest moment solutia pentru o reactie rapida. Cånd vine vorba de comenzi mari si cu orizonturi mari de timp, solutia mai avantajoasa este China. Daca este insa nevoie de o solutie rapida, atunci Romånia este raspunsul, mai ales ca produsele realizate in Romånia au o calitate foarte ridicata. Pe termen lung insa nu stiu ce se va intåmplaa??, adauga Vladu.

Paxar este unul dintre principalii jucatori de pe piata in dezvoltarea sistemelor de mercantizare, cu o cifra de afaceri de peste 800 de milioane de dolari la nivelul anului trecut. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO