Companii

Americanii de la Chevron au plătit factura procesului pierdut la Paris în disputa cu ANRM pe tema gazelor de şist: 98,2 milioane dolari

ANRM a fost reprezentată în procesul de la Paris de casa de avocatură ZRP - Zamfirescu, Racoţi & Partners, echipa fiind condusă de avocatul Cosmin Vasile. De altfel ZRP  şi Cosmin Vasile au reprezentat statul român în procesul câştigat la Paris cu Enel  în joc fiind peste 400 mil. euro.

ANRM a fost reprezentată în procesul de la Paris de casa de avocatură ZRP - Zamfirescu, Racoţi & Partners, echipa fiind condusă de avocatul Cosmin Vasile. De altfel ZRP şi Cosmin Vasile au reprezentat statul român în procesul câştigat la Paris cu Enel în joc fiind peste 400 mil. euro.

Autor: Roxana Petrescu

12.03.2018, 00:06 876

♦ Chevron a plusat cu aproape 25 mil. dolari la suma stabilită de Curtea de la Paris.

La finalul lunii trecute, ameri­ca­nii de la grupul petrolier Chevron au virat în contul Agenţiei Naţionale pen­tru Resurse Minerale (ANRM), aproape 98,2 mil. dolari (circa 80 mil. euro) în contul unei dispute începute de com­panie în 2015, îm­potriva statului român. Curtea de la Paris a dat însă câştig de cau­ză statului român, repre­zentat de ANRM, banii au fost viraţi în contul Agenţiei, iar mai departe au ajuns la bugetul de stat. Aceasta este a doua mare sumă de bani care intră în bugetul de stat al României în urma unei dispute pe teme energetice, prima fiind plata a 401 milioane de euro de anul a trecut a italienilor de la Enel pentru un pachet minoritar de acţiuni din fosta Electrica Muntenia Sud.

„Chevron a achitat suma de 73,45 mi­lioane de dolari, la care se adau­gă dobânda legală la nivelul ra­tei de referinţă a BNR Ă 8%, calcu­la­tă înce­pând cu data de 23.10.2014 şi până la data plăţii integrale. De ase­menea, Chevron a fost obligată şi la pla­ta cheltuielilor arbitrale suportate de ANRM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO