Companii

AmCham: Încrederea în mediul investiţional şi de afaceri a revenit la minimele din prima jumătate din 2020, când România era lovită de o lipsă acută de predictibilitate generată de primul val pandemic

AmCham: Încrederea în mediul investiţional şi de...

Autor: Roxana Rosu

29.09.2021, 14:18 168

Companiile member AmCham fac apel la revenirea clasei politice la angajamentele asumate pentru societate şi economie, fără de care nu se poate opri deprecierea încrederii în cadrul investiţional şi de afaceri, care potrivit unui sondaj recent al AmCham, atinge în această perioadă cotele minime înregistrate în prima jumătate a anului 2020, când România era lovită de o lipsă acută de predictibilitate generată de primul val pandemic.

În condiţiile în care stabilitatea şi predictibilitatea cadrului politic şi de reglementare au impact direct asupra deciziilor operaţionale şi de investiţii, actuala instabilitate politică influenţează deciziile companiilor, iar îngrijorarea cu privire la evoluţia indicatorilor macroeconomici - inflaţie, rata dobânzii, este în creştere.

Potrivit AmCham, deprecierea rapidă a încrederii în climatul investiţional dovedeşte încă o dată faptul că aceasta se câştigă greu şi se pierde foarte repede.

”Întregul spectru politic trebuie să se alinieze transpartinic în jurul reformelor pe care România şi românii le aşteaptă de foarte mult timp. Pentru a fi un stat credibil în relaţie cu investitorii, cu partenerii instituţionali externi şi nu în ultimul rând cu cetăţenii, este nevoie ca politica şi politicienii să fie în slujba României şi nu invers”.

Investitorii americani spun că fiecare zi de instabilitate politică agravează situaţia, în sănătate,  educaţie, economie, iar urgenţele momentului impun abordarea cu responsabilitate a provocărilor reale cu care se confruntă ţara.

”Într-o mare de incertitudini, cert este că PNRR reprezintă o oportunitate istorică pentru România şi  trebuie să fie începutul unui parcurs accelerat şi susţinut în direcţia recuperării decalajelor majore în domenii strategice şi a dezvoltării sustenabile a economiei şi societăţii româneşti”.

Similar implicării în perioada de consultări pe marginea PNRR, AmCham România rămâne ferm angajată în sprijinirea demersurilor de implementare a reformelor asumate în cadrul PNRR sub egida unui parteneriat onest şi constructiv între mediul public şi cel privat.

La sondajul AmCham privind calitatea climatului investiţional, ediţia  septembrie 2021, au participat 100 de companii (21% din membri), la nivel de CEO sau CFO.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO