Companii

Ambasadorul SUA: unele companii americane se plâng de faptul că oficiali români le cer mită

Ambasadorul SUA: unele companii americane se plâng de faptul că oficiali români le cer mită

Autor: Cristi Fierbinteanu

04.07.2011, 12:23 1034

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat,într-un interviu pentru "Adevărul", că există companii americanecare au investit în România şi care se plâng de faptul că oficialiromâni le cer mită.

Ambasadorul american a spus că a discutat cu reprezentanţi aicompaniilor americane deja prezente în România care se lovesc fiede probleme cu corupţia, fie de lipsa transparenţei, fie de lipsaprevizibilităţii.

"Mi se plâng tot timpul. Mai există un număr de companii care segândeau să investească în România şi care fie nu au luat o decizie,fie se tem să investească în România din această cauză. Pentru căexistă o lipsă de previzibilitate şi există acuzaţii şi problemesemnificative cu corupţia şi transparenţa", a spus Gitenstein.

El a menţionat că nu poate da nume concrete, pentru că acestecompanii i-au vorbit confidenţial şi l-au rugat să facă ceva înlegătura cu asta. "În unele cazuri, când trebuia să se ia odecizie, când ţinea de guvern sau de agenţiile guvernamentale, m-amdus direct şi i-am rugat să îndrepte erorile. În alte cazuri,problemele au intrat pe o listă, pe care o supun din când în cândatenţiei premierului, preşedintelui, ministrului de Justiţie. Şieste baza pe care mă sprijin când iau poziţie", a spusdiplomatul.

Gitenstein a mai declarat că încă nu s-a găsit încă o soluţielegată de Bechtel. "Dar a avut loc o întâlnire între doamna Boagiuşi conducerea companiei Bechtel şi cred că s-au făcut nişteprogrese. Nu ştiu exact în ce punct sunt, dar până la urmăproblemele vor trebui rezolvate de cele două părţi", a spusGitenstein.

El a precizat că din punctul de vedere al Americii, există uncontract pentru construirea unei autostrăzi, pe care Bechtel arvrea să îl vadă pus în practică iar guvernul SUA sprijină asta.

Diplomatul a mai spus că apreciează drept esenţial să existe unmecanism pentru consfiscarea averilor acumulate pe căi ilegale."Este nevoie de o schimbare a Constituţiei sau de o interpretare aacesteia în concordanţă cu normele europene? Sunt două întrebăridiferite. Parlamentul României ar putea adopta o lege care să fiecompatibilă cu Articolul 44, să fie acceptată de CurteaConstituţională şi să nu fie astfel nevoie de schimbareaConstituţiei. Dacă s-ar întâmpla aşa şi legea ar fi adecvată, nu aşavea nimic de comentat", a spus Gitenstein.

Întrebat dacă au fost primite plângeri din partea companiiloramericane potrivit cărora oficiali români le-au cerut mită,Gitenstein a precizat: "Răspunsul la această întrebare este da. Darsunt şi mai îngrijoraţi de faptul că au sentimentul că pierdanumite licitaţii şi competiţii în favoarea altor companii care seangajează în acest tip de activităţi. Şi cea mai bună modalitate dea rezolva problema asta este a le da poliţiştilor şi procurorilorinstrumentele de care au nevoie pentru a pune capăt acestui tip decomportament", a spus ambasadorul.

Întrebat dacă există o problemă legată de libertatea pieţei,diplomatul a răspuns: "Aceasta nu o competiţie onestă. Nu aşafuncţionează o piaţă liberă. După cum nici în SUA nu se poate numipiaţă liberă strivirea firmelor mici de către marile companii caredeţin monopolul. Nu este o competiţie onestă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO