Companii

Amazon face primii paşi spre dezvoltarea unei reţele de transport aeriană

Amazon face primii paşi spre dezvoltarea unei reţele de...

Autor: Ştefan Deleanu

14.03.2016, 17:24 476

Amazon.com Inc. a închiriat 20 de avioane Boeing Co.767 de la Air Transport Services Group, în dorinţa de a îşi diversifica şi mai mult reţeaua de livrări care momentan se află în stadiu incipient, dorind să pună la punct o reţea globală. Acest demers îi va da companiei Amazon un control de aproximativ 15% asupra livrarilor pe care le face anual, potrivit analistului Jack Atkins.

Acesta este unul dintre multiplii paşi pe care gigantul retailer online îl face pentru a reduce costurile aferente transportului, dar şi pentru a nu mai depinde de serviciile altor companii în ce priveşte livrarea bunurilor comercializate de aceştia. Amazon deja a început în a-şi forma o reţea de curier care să opereze în marile oraşe, acompaniată de cladirea unor noi depozite aferente structurilor.

Amazon a dezvoltat platforma Prime, care în schimbul a 99 de dolari pe an, livrează în termen de două zile colete fără a percepe alte tarife de livrare. Un alt program de livrări dezvoltat de Amazon este Prime Now, care promite să livreze colete în aproximativ o oră, desfăşurându-se în cele mai mari oraşe.

Prime este estimat la avea 54 de milioane de membri, care pot însemna 5 miliarde de dolari în venituri provenite din abonamentele aferente, potrivit MarketWatch.

Aceste demersuri vin în urma unor planificari pe care Amazon le face de ani de zile pentru a intra într-o piaţă ce este evaluată la aproximativ 400 miliarde de dolari, iar în 2015 compania a avut 5 miliarde de dolari costuri, numai din serviciile pe care le-a plătit pentru livrări.

Un motiv care a stat la baza luării unei astfel de decizii în direcţia dezvoltări reţelei de transport aerian au fost problemele pe care le-au întâmpinat în perioada sărbătorilor. În timpul sărbătorilor de Crăciun din 2013, multe dintre colete au întârziat, Amazon a dat atunci vina pe transportatorii cu care avea atunci contracte şi au returnat banii celor ce au fost păgubiţi în această privinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO