Companii

Alum ia credite de 20 mil. euro pentru capital de lucru

07.07.2005, 20:34 19

Actionarii producatorului de alumina Alum Tulcea au aprobat contractarea unor credite in valoare totala de 20 milioane de euro cu destinatie de capital de lucru, afirma reprezentantii companiei.

Suma va fi contractata prin doua imprumuturi de valoare egala de la sucursala din Bucuresti a bancii olandeze ING Bank NV Amsterdam, respectiv din partea filialei locale a grupului bancar german HVB. Actionarii firmei au mai aprobat contracte pentru garantarea imprumuturilor mentionate, precum si incheierea unui acord de achizitie pacura cu Rafo Onesti si schimbarea emblemei Alum. Compania este controlata indirect de un investitor rus.

Alum Tulcea a fost preluata de catre firma Pioche Consultants Limited din Belize, in luna decembrie a anului trecut, prin intermediul unei operatiuni derulate pe Bursa Electronica Rasdaq, unde sunt listate actiunile Alum. Pachetul de actiuni a fost preluat de la compania Balli Metal Bucuresti. La inceputul lunii iunie, principalul client al producatorului de alumina, combinatul Alro Slatina, si Pioche Consultants au incheiat un acord de principiu privind transferarea pachetului reprezentand 68,86% din actiunile Alum, in urma indeplinirii unor conditii agreate de cele doua parti.

Alro a informat, recent, Consiliul Concurentei in legatura cu intentia de a prelua Alum, urmand ca, dupa primirea avizului autoritatii de concurenta, sa fie realizata tranzactia, care este estimata la circa 10 milioane de euro.

Conducerea companiei Alro Slatina declara recent ca finalizarea tranzactiei ar putea avea loc in cursul lunii august. Actionarii Alro urmeaza sa hotarasca majorarea capitalului social al companiei cu circa 50 de milioane de euro, care ar avea in vedere integrarea productiei.

Prin preluarea Alum, Alro urmareste integrarea pe verticala a productiei, prin incorporarea unuia din principalii furnizori de materie prima. Alro urmeaza sa finalizeze in acest an fuziunea cu Alprom Slatina, care a fost transformata in societate inchisa la inceputul acestui an.

Alro Statina, cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, este controlat de catre oligarhul rus Vitali Matsitski prin intermediul casei de comert americane Marco Industries. Matsitski controleaza si compania Pioche, inregistrata in Belize, actualul actionar majoritar al Alum Tulcea. Cel mai important actionar minoritar al societatii tulcene este SIF Banat-Crisana, care controleaza 23,9% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO