Companii

Altex a vandut electrocasnice de 80 mil. euro la in opt luni

03.09.2004, 00:00 24

Compania Altex, care detine retelele de magazine electronice si electrocasnice Altex si Media Galaxy, a anuntat vanzari de peste 80 de milioane euro in primele opt luni ale anului, potrivit lui Dan Ostahie, presedintele Altex.
"Dupa primele sase luni ale acestui an, cresterea fata de anul trecut era situata la 40%. Rezultatele dupa primele opt luni sunt cu 30% mai bune decat cele de anul trecut", adauga Ostahie.
El explica reducerea ritmului de crestere prin faptul ca lunile iulie si august de anul trecut au fost perioade deosebit de bune din punctul de vedere al vanzarilor.
"Desi traditional sunt mai scazute, lunile iulie si august din acest an au reprezentat o crestere cu 10% fata de luna iunie", completeaza Ostahie.
In afacerile cu produse electrocasnice, cea mai buna perioada de vanzari este in general a doua jumatate a anului, cand vanzarile ajung sa fie aproape duble fata de prima parte a anului.
In aceste conditii, oficialul Altex avanseaza pentru anul 2004 vanzari de cel putin 180 de milioane de euro.
"Varianta pesimista este sa realizam vanzari de 180 de milioane de euro. Avem insa pentru a doua parte a anului cateva deschideri de magazine care ar putea influenta in mod pozitiv vanzarile si sa ne apropiem de nivelul 200 de milioane de euro", adauga Ostahie.
Chiar si asa, pentru a atinge obiectivele de vanzari anuntate de Ostahie, magazinele Altex trebuie sa realizeze vanzari de cel putin 100-120 de milioane de euro la nivelul ultimelor patru luni ale anului, ceea ce inseamna o medie lunara de aproximativ 25-30 de milioane de euro.
Anul trecut, piata romaneasca de produse electronice si electrocasnice a fost estimata la aproximativ 550 de milioane de euro, iar retelele nationale de magazine electronice si electrocasnice (Altex, Cosmo, Domo, Flanco) au avut o cota de piata de 50-55%.
Altex a anuntat pentru anul trecut vanzari totale de 136 de milioane de euro si o cifra de afaceri (valoare neta, care nu include TVA-ul) de 115 milioane euro. Principalii concurenti ai companiei sunt Flanco, care a anuntat o cifra de afaceri de aproximativ 120 de milioane de euro. Interexpo, compania care opereaza reteaua Domo a anuntat la randul sau pentru anul trecut o cifra de afaceri de 88 de milioane de euro, din care aproape 60 de milioane de euro a fost contributia retelei Domo.
Altex deschide astazi un magazin de produse electronice si electrocasnice de 400 de metri patrati la Slobozia, in urma unei investitii estimate de oficiali la 250.000 de euro.
Reteaua Altex cuprinde in prezent peste 120 magazine situate, potrivit reprezentantilor companiei, in 70 de orase din tara.
Altex intentioneaza sa deschida in ultimele luni ale acestui an inca doua magazine de electronice si electrocasnice Media Galaxy, cu suprafete de 2.000 si respectiv 5.000 de metri patrati. Primul dintre acestea va fi situat in complexul comercial Plaza Romania, iar cel de-al doilea va fi un proiect dezvoltat impreuna cu grupul francez Bresson, care detine reteaua de magazine Bricostore.
Altex detine in acest moment doua astfel de magazine, situate in Capitala, in complexul comercial Bucuresti Mall si in Cluj.
Grupul Altex cuprinde in acest moment reteaua de magazine Altex si Media Galaxy, firma de logistica si transport 8TIM, compania de distributie si vanzari en gros Italromtex si compania Complet Electro Serv, ce se axeaza pe service si productie de sisteme IT. Altex este o firma infiintata in anul 1992.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO