Companii

O alternativă la cursurile clasice prin Zoom. Antreprenorii care deţin proiectul educativ eematico au creat o platformă unde predau cursuri de ştiinţă bazate pe activităţi de bricolaj. „Vrem să ajungem la 300 de copii lunar”

Proiectul eematico a fost creat de Ion Neculai împreună cu alţi zece oameni.

Proiectul eematico a fost creat de Ion Neculai împreună cu alţi zece oameni.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

28.10.2020, 10:25 217

Proiectul eematico din domeniul educaţiei, fondat de Ion Neculai şi alţi asociaţi, s-a extins cu o platformă nouă, STEaM kits, unde se predau cursuri de ştiinţă şi creativitate, bazate pe kituri de bricolaj. Antreprenorii din spatele proiectului spun că astfel vor să dezvolte un nou mod de a învăţa online – un obicei adoptat de nevoie în ultimele luni – folosindu-se de activităţi practice şi jucării educative de meşterit la fiecare lecţie. Cursurile se adresează copiilor de 4-7 şi 8-12 ani.

„Prin noul proiect ne propunem să ajungem la minimum 300 de copii lunar în următorul an. Am fost în strânsă legătură cu părinţii încă de la începutul acestei situaţii, încercând să culegem date din teren pentru a înţelege cel mai bine nevoile lor. Le-am ascultat temerile privind modul în care se derulează şcoala online, dar am înţeles şi cât de greu este să muncească şi să stea cu copiii acasă. Ne-am dorit în acelaşi timp să valorizăm tot ceea ce am creat în ultimii cinci ani ca metodologie şi concept didactic, prin urmare ne-am dorit să creăm o experienţă cât mai asemănătoare de cea din sala de curs”, spune Ion Neculai, cofondator eematico.

Programul a luat naştere în contextul pandemiei, deşi ideea era încolţită în minţile fondatorilor de mai mult timp. Însă, în luna martie, ca mai toţi tinerii antreprenori, şi echipa eematico s-a văzut în faţa situaţiei de a nu-şi mai putea derula activitatea.

Noul program educaţional vine sub forma unor kituri care conţin patru lecţii, fiecare având materiale didactice de meşterit şi explorat. Săptămânal, pentru a parcurge lecţia, copiii pot urmări video-urile pregătite de trainerii eematico sau pot participa la lecţia online prin intermediul Zoom. Creativitatea este solicitată la maximum, iar utilizarea ecranului este redusă cât mai mult posibil.

„Am plecat de la conceptul STEaM, care este acronimul pentru ştiinţă, tehnologie, inginerie, artă şi matematică. Noţiuni din aceste domenii şi aplicabilitatea lor în lumea reală sunt descoperite de cei mici cu ajutorul activităţilor practice şi al proiectelor de bricolaj. Învăţarea este una activă, distractivă şi ajută la soluţionarea problemelor complexe”, mai spune Ion Neculai.

Platforma STEaM kits a fost realizată cu ajutorul unui grant pe care eematico l-a câştigat în cadrul competiţiei organizate de UniCredit Bank şi Asociaţia Minţi Creative.

eematico a pornit de la ideea de a organiza cursuri de bricolaj pentru copii, prin joacă, şi a adunat, în cinci ani de activitate, peste 4.500 de participanţi.

La începutul pandemiei, când totul părea să se prăbuşească, eematico a mers mai departe, susţinut de grantul de la UniCredit, o finanţare de la Raiffeisen Bank obţinută în plină pandemie, susţinere din partea Fundaţiei Erste şi a BCR, la care se adaugă colaborări mai vechi cu Banca Transilvania şi ING. În plină pandemie, Ion Neculai şi Eematico au făcut pentru Fundaţia UiPath 160 de kituri de materiale de arhitectură şi apoi 16 ateliere online cu 160 de copii din comunităţile sprijinite de ei.

De profesie arhitect, dar cu experienţă şi în mediul academic, Ion Neculai a învăţat din propria interacţiune cu studenţii că, pe lângă teoria predată în şcoli, copiii au nevoie de detalii mai minuţioase despre profesiile în care vor să intre, dar, mai ales, au nevoie de exemple practice, tangibile, au nevoie de învăţare prin joacă, după cum povestea antreprenorul în 2019 la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Proiectul eematico a fost creat împreună cu alţi zece oameni şi s-a dezvoltat, în timp, cu mai multe cursuri, precum „I can be” (despre meserii), Inginericum (despre ramurile principale ale ingineriei) şi altele.

Echipa eematico este formată din pedagogi, psihologi, arhitecţi, designeri, filologi, antropologi sau oameni de marketing.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO