Companii

Alte negocieri in retail: reteaua Ethos a fost tinta de preluare a retelei La Fourmi

Alte negocieri in retail: reteaua Ethos a fost tinta de preluare a retelei La Fourmi

Reteaua Ethos, operata de societatea Ivet Comprod, este o afacere de familie, detinuta de sotii Soloman

02.11.2007, 22:29 16

Reteaua de 14 supermarketuri Ethos, activa in special pe piata din Bucuresti, a fost tinta preluarii de catre fondul elen de investitii Global Finance, operatorul magazinelor La Fourmi. Tranzactia nu s-a finalizat insa, deoarece partile implicate nu au ajuns la un acord. Proprietarii Ethos au purtat discutii si cu firma de private equity SigmaBleyzer, care a vrut sa intre in afacere ca actionar majoritar.
"Global Finance ne-a propus initial preluarea integrala a retelei Ethos, apoi a venit cu o alta propunere, de preluare a unei parti de 60% din afacere", a declarat Ion Soloman, administratorul retelei Ethos.
Ethos ar putea fi evaluata la 7-10 mil. euro, pe baza multiplilor de vanzari luati in calcul in tranzactiile realizate in acest an pe piata. Compania mizeaza pe vanzari de 22 mil. euro (fara TVA) si un EBITDA (profit operational) de 0,7 mil. euro in acest an.
"Am decis sa nu vindem afacerea acum, cand putem avea cresteri importante ale vanzarilor, si sa ne concentram pe extinderea retelei. In urmatoarea perioada vom deschide supermarketuri pe o raza de 200 de kilometri de Bucuresti", a spus Soloman. Cresterea vanzarilor pe baza expansiunii retelei va duce la majorarea valorii companiei, evaluarile in retail avand ca principal indicator cifra de afaceri.
Anul viitor, valoarea retelei Ethos ar putea creste proportional cu vanzarile, ajungand la 10-15 mil. euro. Soloman a mai spus ca ar putea iesi din afacerea din retail in urmatorii doi ani.
Reteaua Ethos, operata de societatea Ivet Comprod, este o afacere de familie, detinuta de sotii Soloman si infiintata in anul 1996.
Ethos a fost in ultimul an cea mai dinamica retea de supermarketuri detinuta de investitori romani, inregistrand o crestere a afacerilor de 35% in 2006 fata de perioada anterioara. Estimarile companiei indica o dublare a cifrei de afaceri in acest an comarativ cu 2006.
In acest an, Soloman s-a numarat printre initiatorii proiectul RomRetail, o alianta a retailerilor mici de pe piata bunurilor de larg consum.
Aceasta urma sa fie infiintata pana la finele lui 2007 si sa reuneasca, intr-o prima faza, cinci retele autohtone de supermarketuri, Ethos, Cip Savin (Campulung Moldovenesc), Wolf (Brasov), Mara Supermarketuri (Focsani) si Hard Discount (Brasov).
Proiectul micilor comercianti a esuat insa, iar o parte din investitori au decis sa-si vanda magazinele unor jucatori mai mari.
In acest an, fondul de investitii Global Finance s-a numarat printre companiile interesate de preluarea lantului de supermarketuri cu discount Albinuta, oferta acestuia fiind foarte aproape de cea a retailerului Profi cu care s-a incheiat tranzactia.
La Fourmi opereaza in prezent 14 supermarketuri in Bucuresti, vanzarile estimate de companie in acest an fiind de 30 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO