Companii

Alstom: Romania concureaza acum cu lumea intreaga in cursa pentru noi capacitati de productie a energiei

George Sirakas, director general al Alstom Power Service Romania: Problema cea mare este faptul ca noi toti, Alstom, General Electric sau Siemens, suntem supralicitati acum, in conditiile in care toate capacitatile noastre de productie sunt rezervate pentru urmatorii 3-4 ani.

15.10.2008, 19:00 86

Decizia privind ce proiect se face mai repede si care va fi amanat apartine acum furnizorilor de echipamente si servicii energetice. "Daca Romania ar fi inceput aceste proiecte majore acum cinci ani, situatia era sub control. Acum insa, Romania concureaza cu lumea in cursa obtinerii de capacitati de productie iar cei care aleg ce investitii se vor realiza sau nu sunt companiile producatoare de echipamente necesare pentru astfel de investii.

Cu ceva timp in urma situatia era complet diferita", explica George Sirakas, directorul general al Alstom Power Service Romania. Compania are activitati in domeniul mentenantei, retehnologizarii si reparatiilor pentru unitatile de producere a energiei electrice, pe piata locala activitatile fiind concentrate cu precadere pe unitatile termo.
In ultima perioada, au fost anuntate numeroase proiecte pe segmentul producerii de energie electrica care necesita investitii de miliarde de euro pentru ridicarea de la zero a sute de MW de capacitate instalata. Spre exemplu, germanii de la E.ON impreuna cu italienii de la Enel vor ridica la Braila o termocentrala pe huila de 800 MW in urma unui investitii de un miliard de euro.
Alro, cel mai mare consumator de energie electrica local, are 1,5 miliarde de euro pentru ridicarea de la zero a unei centrale de 1.000 MW. Enel, Petrom, Electrabel (Belgia) sau Gaz de France se numara si ei printre companiile care intentioneaza sa ridice greenfield-uri pentru productia de energie electrica.
"Daca ne uitam la proiectele anuntate pe retehnologizare, dar si pe proiecte de la zero, vorbim de o valoare totala a pietei de minim 3 miliarde de euro in urmatorii ani.
Problema cea mare este faptul ca noi toti, Alstom, General Electric sau Siemens, suntem supralicitati acum, in conditiile in care toate capacitatile noastre de productie sunt rezervate pentru urmatorii 3-4 ani", a mai declarat reprezentantul Alstom Power Service.
Grupul industrial francez Alstom a luat recent decizia de a construi un greenfield pe piata locala destinat producerii de echipamente pentru termocentrale.
Investitia se ridica la circa 20 mil. euro, va fi localizata in sudul Bucurestiului, iar lucrarile vor dura circa 18 luni. Echipamentele vor fi destinate lucrarilor de retehnologizare anuntate de marile termocentrale, respectiv complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, in cazul unor investitii greenfield, cum ar fi proiectul de la Braila, fiind necesar importul de astfel de echipamente.
Noua fabrica va permite relocarea uneia din cele doua unitati de productie detinute de grup pe plan local in ceea ce priveste domeniul energetic a carei durata de viata era depasita. In cele doua fabrici lucreaza circa 700 de angajati.
"O astfel de investitie cred ca va avea o amortizare de circa 7-10 ani. Aceasta este prima fabrica noua din Europa realizata de Alstom dupa o perioada indelungata de timp", a mai spus Sirakas. Echipamentele vor fi destinate cu precadere unitatilor de producere de energie electrica pe baza de carbune. "Circa 60% din energia produsa la nivel global este bazata pe carbune, iar in urmatorii 15-20 de ani acest lucru nu se va schimba. Acesta este orizontul de timp care ne va asigura noua crestere pe acest tip de tehnologii. In comparatie cu o companie care isi bazeaza afacerile exclusiv pe vanzarea de anumite componente, noi d-abia acum incepem ciclul de crestere, in timp ce restul competitorilor internationali deja au ajuns in punctul maxim al ascensiunii lor pe piata locala. Noi suntem locali, deci avem costuri mai reduse, in contextul in care vorbim practic de aceleasi echipamente", spune Sirakas.
Printre cele mai mari obstacole pe care compania le-a avut de infruntat in vederea demararii acestei investitii a fost birocratia excesiva de pe plan local.
"Birocratia din Romania este o adevarata nebunie. De exemplu, in China daca ai nevoie de un loc aproape de calea ferata, ti-l alegi, dupa care autoritatile vin si-ti aduc infrastructura la poarta. In Bulgaria ne confruntam cu o situatie similara cu cea din Romania. Cu toate acestea, Romania primeaza in fata Bulgariei ca optiune strategica in ceea ce priveste realizarea unui greenfield. Chiar daca acolo este mai ieftin, lipsesc infrastructura si oamenii, iar industria lor este in colaps", spune Sirakas.
Luand in calcul si investitia de 20 mil. euro pe care Alstom o va realiza in Bucuresti, fondurile alocate de grup pe segmentul energetic in afacerea locala se ridica la circa 60 mil. euro in ultimii cinci ani.
Anul trecut, Alstom Power Romania a raportat afaceri de 34,3 mil. euro si o pierdere de 0,7 mil. euro. Pentru anul acesta, reprezentantii companiei estimeaza afaceri in crestere cu 10-15% fata de nivelul raportat in 2007, si pe termen lung, respectiv in urmatorii sase ani, mizeaza pe o dublare a volumului de afaceri inregistrat in Romania.
Alstom mai este prezent pe piata locala prin intermediul diviziei de transport, Alstom Transport, si prin intermediul Alstom General Turbo. Cumulat, afacerile celor trei companii s-au ridicat in 2007 la 78 mil. euro.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO