Companii

Alro Slatina consideră că plângerea formulată de Statele Unite pentru stabilirea de tarife antidumping la produse din aluminiu este nefondată. ”Calculele care stau la baza acesteia sunt eronate”

Alro Slatina consideră că plângerea formulată de...

Autor: Roxana Rosu

12.10.2020, 15:28 345

Alro Slatina (simbol bursier ALR), cel mai mare producător de aluminiu din România, anunţă că plângerea formulată de Statele Unite pentru stabilirea de tarife antidumping pentru anumite produse din aluminiu provenind din 18 ţări, printre care şi România, este nefondată şi consideră calculele care stau la baza acesteia ca fiind eronate.

Alro intenţionează sa isi apere pozitia in fata autoritatilor americane implicate.

Departamentul Comerţului al SUA a anunţat vineri că va impune  taxe antidumping preliminare asupra importurilor de tablă de aluminiu din 18 ţări, printre care România, Germania, Brazilia, Spania, India şi Italia.

În acest context, Alro a anunţat luni că în cazul tablelor originare din România tariful antidumping preliminar stabilit de către Departamentul american de Comerţ, cu aplicare imediată, este de 83,94%.

Plangerea a fost inaintata de  Asociatia Aluminiului din Statele Unite (US Aluminium Association) si se refera la table din aluminiu cu o grosime intre 0,2 mm si 6,3 mm, fabricate din aliaje comune.

Plângerea, primita de Comisia de Comert International a Statelor Unite, iar hotararea preliminara a Departamentului de Comert al Statelor Unite este aceea de a impune producatorilor vizati tarife antidumping intre 1,24 % si 352,71 %.

Alro a precizat că tarifele nu vor fi impuse retroactiv şi că face demersuri pentru a reduce impactul advers cu care s-ar putea confrunta în cazul în care plângerea va fi soluţionată negativ.

Alro Slatina este controlată în proporţie de 54,2% de grupul Vimetco, controlat la rândul său de omul de afaceri rus Vitali Macitschi, în timp ce Paval Holding, vehicul de investiţii al proprietarilor Dedeman, deţine 23,2% din capitalul social, iar Fondul Proprietatea (FP) are o participaţie de 10,2%.

De la începutul anului, acţiunile ALR se tranzacţionează în scădere cu 16%, pe fondul unui rulaj de 8,8 milioane de lei, emitentul ajungând la 1,4 miliarde de lei capitalizare. 

Producătorul de aluminiu a raportat un profit net la nivel de grup de 254 milioane de lei la S1/2020, de trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2019, dar vânzările s-au diminuat cu 9% la 1,36 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO