Companii

Alro si-a majorat participatia la Alum la peste 92%

24.01.2006, 21:18 12

SIF Banat-Crisana a vandut participatia de 24,09% din actiunile producatorului de alumina Alum Tulcea in cadrul ofertei publice obligatorii de preluare derulate de Alro Slatina, incasand in schimbul actiunilor detinute circa 2,4 milioane de euro.

In urma acestei oferte, incheiate vineri, 20 ianuarie, Alro a reusit sa achizitioneze aproape 24,9% din actiunile Alum pentru care a platit 2,5 milioane de euro, majorandu-si astfel participatia pana la 92,75%. Oferta lansata de Alro viza preluarea a 32% din actiunile Alum.

Alro a preluat pachetul majoritar, reprezentand aproape 68% din capitalul social al producatorului de alumina Alum Tulcea in urma unei tranzactii in valoare de aproximativ 7 milioane de euro derulate in septembrie 2005 pe Bursa Electronica RASDAQ, in care vanzatorul a fost societatea Piochet Consultants. Alro a oferit un pret de 5,6 lei/actiune.

Piochet cumparase la sfarsitul lui 2004 pachetul majoritar al Alum de la grupul Balli, la un pret de 6,4 lei/actiune, dupa care a lansat o oferta obligatorie de preluare, oferind actionarilor minoritari acelasi pret. SIF Banat-Crisana, principalul actionar minoritar al Alum nu a subscris in cadrul acelei oferte, insa a facut-o in cadrul ofertei lansate de Alro la un pret cu 12,5% mai mic.

Planul Alro prevede o fuziune si o integrare operationala cu Alum. Alro a investit deja in 2005 aproape 2 mil. euro la Alum, investitiile vizand, in principal, conformarea la normele de mediu. In total, programul de investitii de mediu pe care Alro isi propune sa-l deruleze la Alum se ridica la 9 mil. euro.

Alum Tulcea este unul din principalii furnizori de materie prima pentru Alro Slatina. In primele noua luni ale lui 2005, Alum a rea-lizat o cifra de afaceri de 57 mil. euro, inregistrand pierderi de 21,4 mil. euro.

Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est, isi propune majorarea capacitatilor de productie pana la 420.000 de tone pe an, pana in 2010. Compania va realiza in acest scop investitii in valoare de circa 420 de milioane de euro. La acestea se adauga 168 de milioane de euro, reprezentand investitii pentru retehnologizarea si conformarea la standardele de mediu a capacitatilor de productie actuale ale companiilor din cadrul grupului.

Alro a inregistrat in 2005 o crestere cu 11% a productiei de aluminiu turnat si aliaje de aluminiu, pana la nivelul de 243.600 de tone. Compania s-a concentrat anul trecut pe productia de bunuri cu valoare adaugata mare, care reprezinta circa 90% din totalul livrarilor Alro. Pentru 2006, Alro isi propune cresterea productiei pana la 260.000 de tone.

Alum Tulcea si-a majorat de asemenea livrarile in 2005 pana la 530.000 de tone. Pana in 2010, productia de alumina ar urma sa ajunga la 1 milion de tone pe an.

Actionarul majoritar al Alro este casa de comert americana Marco Industries, in spatele careia se afla omul de afaceri rus Vitali Matsitski. Actiunile Alro sunt listate la categoria I a Bursei de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se la pretul de 3,1 lei/actiune, in scadere cu 6% comparativ cu sedinta precedenta.

Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la peste 600 de milioane de euro.



Cercetari

Autoritatea de control a guvernului a sesizat AVAS asupra faptului ca proprietarul Alro nu a respectat obligatiile postprivatizare si a solicitat AVAS sa rezolve problema in interesul statului, a declarat ministul Cristian David, seful autoritatii de control.

In sesizarea trimisa AVAS se arata ca grupul Marco nu si-a indeplinit in totalitate obligatia de a realiza o investitie de portofoliu in suma de 16,6 mil. dolari, prin achizitionarea de actiuni la o intreprindere producatoare de aluminiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO