Companii

Alro investeste 5 mil. dolari intr-o noua linie de productie

19.07.2005, 19:03 24

Producatorul de aluminiu Alro Slatina va investi, anul acesta, 5 mil. $ (4,16 mil. euro) pentru achizitia unei instalatii de turnat dale din aliaje dure.

"Obiectivul nostru strategic este sa diversificam gama de produse cu valoare adaugata mare, iar aceasta noua investitie este o etapa importanta in acest demers. Sleburile (n.r. dale) din aliaje dure sunt o materie prima foarte importanta pentru Alprom, pentru ca permit realizarea unor produse finite pentru industria aeronautica, unde exista in prezent un deficit semnificativ la nivel mondial", a declarat Marian Nastase, vicepresedintele Consiliului de Administratie de la Alro.

In valoare de 2,9 milioane de dolari, instalatia de turnat sleburi (dale) din aliaje dure prin tehnologia Wagstaff consta in echipamente importate din SUA. La valoarea echipamentelor se adauga doua cuptoare de 60 de tone pentru pregatirea metalului.

Dupa realizarea investitiei Alro preconizeaza ca va produce 100.000 de tone de sleburi pe an, care vor fi procesate integral de Alprom. Alro este actionarul majoritar al producatorul de tabla, profile si tevi din aluminiu, Alprom fiind de altfel si principalul client pentru Alro.

Pentru 2006, Alro estimeaza un nivel al productiei totale de aluminiu de 260.000 de tone pe an in 2006.

"Dorim sa crestem gradual productia la Alro, in urmatorii ani, astfel incat sa ajungem la peste 410.000 de tone pe an. In 2004, am produs 218.000 de tone, iar anul acesta estimam un nivel al productiei de 240.000 de tone", a spus Nastase.

Investitiile Alro s-au ridicat la circa 145 de milioane de dolari, in ultimii trei ani, fondurile fiind dirijate in special catre modernizarea liniilor de productie si in protectia mediului.

Alro estimeaza pentru acest an realizarea unei cifre de afaceri de 388,5 milioane de euro, in crestere cu 12% comparativ cu 2004. Pentru 2004, actionarii companiei au in plan investitii de circa 20,4 milioane de euro.

Alro este cel mai important producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est si singurul producator de aluminiu si aliaje pe baza de aluminiu din Romania, cu o capacitate de productie instalata de peste 260.000 de tone pe an. Alro este controlat de catre oligarhul rus Vitali Matsitski prin intermediul casei de comert Marco Industries. Marco Industries si compania Conef detin aproape 80% din actiunile Alro, in spatele celor doua companii aflandu-se Matsitski. Acesta controleaza, conform informatiilor existente pe piata si compania Pioche, inregistrata in Belize, actualul actionar majoritar al Alum Tulcea. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO