Companii

Allianz, Generali, ING si Raiffeisen au servit cate o felie de Flamingo

27.06.2005, 18:41 28

Aproape 40 de actionari mari, alti 780 de actionari mai mici, pe langa cei 81, care detineau deja titluri Flamingo inainte de listare: cam asa arata inainte de intrarea pe bursa primul grup romanesc de IT&C care s-a hotarat sa adune bani prin vanzare de actiuni.

Flamingo a plasat 19,550 milioane de actiuni printr-o majorare de capital, strangand 12,4 milioane de euro.

Deocamdata, in afara de actionarul majoritar Dragos Daniel Cinca, nimeni nu detine pachete de actiuni peste 5%, iar dintre cei noi nimeni nu a cumparat un pachet mai mare de 3% din titlurile companiei. In total, peste 70% din actionarii mari - cei care au cumparat titluri in valoare de peste 5 miliarde de lei - sunt companii straine. Printre ei sunt si nume mari, precum Allianz, Generali, dar si ING sau Raiffeisen, ai caror specialisti au si intermediat procesul de listare. Numele exacte ale actionarilor Flamingo vor fi cunoscute abia pe 29 iunie, au precizat oficialii companiei.

"Daca am fi putut onora toate comenzile, adunam aproape 40 de milioane de euro", a declarat Dragos Simion, presedintele holdingului Flamingo. Oficialii companiei spun ca s-a ales pretul final de 23.000 de lei pe actiune, desi puteau sa vanda fara probleme la 24.000 de lei, pentru a onora comenzile a cat mai multi clienti si pentru a asigura un potential de crestere a valorii titlurilor pe bursa. Dragos Simion si Dragos Daniel Cinca au recunoscut ca o parte din titluri - aproape 3 milioane de euro - au fost cumparate de cei care speculeaza astfel de momente pentru a face un profit rapid. La pretul de 23.000 de lei pentru o actiune, Flamingo are o valoare de piata de 55,4 milioane de euro.

Flamingo a reusit sa stranga suficienti bani pentru planurile sale de extindere si acest lucru se va face extrem de rapid. "In urmatoarele luni deschidem 10 magazine noi Future Shop si alte 5 magazine in Serbia si Bulgaria", a precizat Dan Topala, membru al Consiliului de Administratie al Flamingo. Sunt planuri si pentru Croatia si Macedonia, dar nu imediat acum, a precizat el.

Actionarii mai importanti ai Flamingo, printre care Dragos Simion, Dan Topala, Luminita Cinca si altii, au declarat pentru ZF ca nu vor vinde titlurile companiei dupa intrarea pe Bursa. Fondator al Flamingo, omul de afaceri Marius Ghenea, directorul lantului de magazine de retail Flanco, a fost prezent alaturi de actionarul majoritar al companiei, Dragos Daniel Cinca, la festivitatea organizata de Flamingo pentru a sarbatori succesul ofertei publice initiale. Nu au fost confirmate oficial nici zvonurile privind listarea Flanco la bursa si nici informatiile ca Marius Ghenea ar fi cumparat un pachet de actiuni Flamingo.

Cel tarziu la 15 iulie, titlurile Flamingo vor putea fi tranzactionate pe bursa, asigura oficialii companiei. "Avem de parcus o serie de pasi legali - cam prea multi -, dar suntem convisi ca terminam pana la 15", a declarat pentru ZF Mihaela Butu, de la ING Securities.

Succesul ofertei primare a Flamingo "a spart gheata", a declarat Laurentiu Ciocarlan de la Raiffeisen Capital & Investment. "Exista mai multe companii romanesti care sunt pregatite pentru listare si cred ca lucrurile vor incepe sa se accelereze pe parcursul acestui an", a spus el. "Listarea pe bursa a devenit o solutie importanta de finantare pentru companiile romanesti", a mai adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO