Companii

Alitalia a batut palma cu Airfrance

24.04.2001, 00:00 17



Companiile de transport aviatic Alitalia si Air France au incheiat o alianta strategica, firma italiana incheind astfel un lung proces de cautare a unui partener, a declarat Enrico Micheli, subsecretar in Guvernul Italiei, informeaza Mediafax.

"Alianta cu Air France este aproape incheiata. Eforturile noastre de a gasi un partener au luat sfarsit", a afirmat Micheli. Purtatorul de cuvant al Alitalia, Enrico Lepri, a declarat insa ca negocierile continua atat cu Air France, cat si cu alti transportatori aviatici, in timp ce purtatorul de cuvant al Air France a refuzat sa confirme incheierea parteneriatului.

Alitalia si Trezoreria italiana, care detine un pachet de 53% din actiunile companiei, cauta un partener international, dupa ce, in urma cu aproximativ un an, conducerea Alitalia a sistat discutiile cu firma olandeza KLM. De asemenea, transportatorul italian a negociat in trecut si cu compania elvetiana SwissAir, membra a SAirGroup.

Acordul cu Air France nu va include un schimb de actiuni, a mai mentionat oficialul italian, dar Alitalia va intra in cadrul aliantei Skyteam, care cuprinde, pe langa operatorul francez, companiile Delta Airlines, Korean Airlines si Air Mexico.

Luna trecuta, Alitalia a anuntat pierderi nete, pentru intreg anul 2000, in valoare de 495 miliarde de lire italiene (230,3 milioane de dolari) si a avertizat ca este posibil sa nu obtina profit pana la sfarsitul acestui an.

Absenta unui partener a scazut competivitatea Alitalia, pe plan mondial, au apreciat reprezentantii companiei. Aceste rezultate au fost puse pe seama esecului negocierilor cu KLM si a preturilor ridicate la carburanti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO