Companii

Alin Burcea, Paralela 45: Imi evaluez compania la 20 de milioane de euro

Alin Burcea, Paralela 45: Imi evaluez compania la 20 de milioane de euro

Alin Burcea, directorul general si actionarul majoritar al companiei Paralela 45: Nu ma intereseaza sa vand si sa ies din afacerea aceasta. Fiecare decizie de vanzare este sustinuta de intentiile actionarilor. Daca vor sa incaseze repede niste bani, vand totul oricui, daca nu, cauta un partener strategic care sa contribuie la dezvoltarea afacerii lor.

14.03.2008, 14:57 142

"Imi evaluez compania la 18-20 de milioane de euro tinand cont de notorietatea brandului pe care am reusit sa-l construim, de extinderea la nivel national, precum si de portofoliul de clienti si afacerile derulate, dar deocamdata nu iau in calcul posibilitatea unei vanzari", spune Alin Burcea, directroul general si actionarul majoritar al companiei.
In cazul unei vanzari, reprezentantul companiei ia in calcul doar posibilitatea unei colaborari cu un partener strategic care ar putea contribui la dezvoltarea firmei.
Prima tranzactie importanta pe segmentul agentiilor de turism a vizat preluarea celui mai mare jucator de pe piata, agentia Happy Tour, controlata de familia Demetriade. Spaniolii de la GED Eastern Fund II, parte a fondului de investitii GED, au preluat 100% din actiunile companiei, tranzactia fiind evaluata la aproximativ 10 milioane de euro. Intentia spaniolilor este aceea de a consolida pozitia Happy Tour pe piata prin alaturarea mai multor companii de profil, strategie pentru care s-a alocat un buget de 15 milioane de euro in urmatorii 2-3 ani. Pasul urmator este inevitabil vanzarea companiei in maxim 5 ani.
"Nu ma intereseaza sa vand si sa ies din afacerea aceasta. Fiecare decizie de vanzare este sustinuta de intentiile actionarilor. Daca vor sa incaseze repede niste bani, vand totul oricui, daca nu, cauta un partener strategic care sa contribuie la dezvoltarea afacerii lor", explica Burcea.
Potrivit sursei citate, afacerile companiei au ajuns anul trecut la un nivel de 40 de milioane de euro, in crestere cu 30% comparativ cu rezultatul consemnat in 2006. Cu acest rezultat compania reuseste practic sa treaca pe al doilea loc in topul primilor zece jucatori de pe piata agentiilor de tursim, devansand principalul contracandidat compania Exmitur care a inregistrat anul trecut afaceri de 35 de milioane de euro.
"Cresterea puterii de cumparare a romanilor se vede implict in afacerile noastre. Pentru anul acesta estimez o cifra de afaceri de peste 45 de milioane de euro", spune Burcea. Potrivit celor mai recente informatii, in totalul incasarilor, vanzarea biletelor de avion a avut in 2007 o contributie de 25%, in timp ce 50% au provenit din pachetele de vacante. Activitatea Paralela 45 se desfasoara in prezent prin intermediul a 22 de agentii teritoriale la care urmeaza sa se mai adauge anul acesta cel putin 15 noi locatii, atat in sistem de franciza, cat si detinute in mod direct. Investitia se va ridica la aproximativ 0,2 milioane de euro.
In afara de activitatea propriu-zisa de agentie de turism, Paralela 45 este una dintre putinele companii de profil care si-au diversificat portofoliul de activitati prin dezvoltarea unor activitati pe segmentul hotelier.
Compania investeste in Snagov 12,5 milioane de euro in constructia a 80 de apartamente care vor fi finalizate in primavara anului viitor, dupa care vor fi vandute. In cadrul aceluiasi proiect va fi construit si un hotel de aproximativ 30 de camere.
Potrivit ultimilor informatii, Burcea dorea achizitionarea unui teren de aproximativ 10.000 de metri patrati unde ar urma sa fie derulate investitii in valoare de 6 milioane de euro pentru ridicarea unui proiect care va cuprinde pe langa o unitate hoteliera si sali de conferinta sau locuri de agrement.
Anul trecut, Burcea a deschis un hotel pe litoral, Residence, in urma unei investitii de 2 milioane de euro si spune ca mai incepe anul acesta un proiect cu o valoare similara pentru construirea unei unitati hoteliere de 22 de camere in statiunea Neptun. Prima investitie a lui Burcea in segmentul hotelier a fost achizitia hotelului bucurestean Stil, de patru stele, cu 30 de camere care a fost cumparat cu 3 milioane de euro. La momentul tranzactiei, omul de afaceri incepuse discutiile cu lantul hotelier Best Western in vederea unei posibile afilieri.
Proiectele sunt realizate prin intermediul firmei de constructii Paralela 45 Invest, detinuta tot de Burcea, ceea ce duce la scaderea semnificativa a costurilor de proiect.
Anul acesta compania va trece printr-un proces de reorganizare prin care se urmareste separarea activitatilor in trei mari arii: o firma care va administra reteaua de birouri regionale, una care se va ocupa de segmentul de clienti corporate si de partea de incoming (intrarile de turisti straini in Romania - n.red.) si una pe partea de tour operator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO