Companii

Alin Burcea, CEO Paralela 45: Voucherele de vacanţă au fost anulate. Asta este, nu sunt bani, dar sunt pentru pensiile speciale şi altele

Alin Burcea, CEO al agenţiei de turism Paralela 45

Alin Burcea, CEO al agenţiei de turism Paralela 45

Autor: Miruna Diaconu

10.02.2021, 13:56 2844

Vestea conform căreia voucherele de vacanţă vor fi eliminate din lista beneficiilor angajaţilor de la stat a supărat mulţi oameni de business din industria turismului, una dintre cele mai afectate sectoare economice de criza pandemică.

Alin Burcea, CEO al agenţiei de turism Paralela 45 spune că turismul a fost mereu calul de bătaie al guvernanţilor, iar acum, pe lângă faptul că autorităţile nu au venit cu o măsură de sprijin dedicata exclusiv industriei, au de gând să taie şi beneficiile care ajutau la dezvoltarea industriei.

„Voucherele de vacanţă au fost anulate. Asta este, nu sunt bani, dar sunt pentru pensiile speciale şi altele. Când ai nevoie de bani, cel mai simplu este să tai cheltuieli, oricare ar fi. Turismul este întotdeauna ultimul la orice şi primul la tăiat. Puteau, de exemplu, să reducă suma”, spune Alin Burcea.

Măsura de anulare a voucherelor de vacanţe oferite bugetarilor vine pe fondul faptului că guvernanţii vor să se încadreze într-un deficit bugetar de 7%, reducând astfel din cheltuieli. Atât în 2019, cât şi în 2020, voucherele de vacanţă nu au fost folosite în totalitate, astfel oamenii având posibilitatea să le folosească şi anul acesta. Totuşi, această veste reprezintă o altă piedică pusă de către autorităţi industriei, care şi aşa se luptă să supravieţuiască.

Impactul voucherelor asupra bugetului de stat ar fi de circa 377 milioane euro, bani care se împart la 1,2 milioane de bugetari. Totuşi, banii proveniţi din voucherele de vacanţă reprezentau o parte destul de importantă în veniturilor hotelierilor în anii trecuţi. Astfel, în 2019, piaţa hotelieră a fost de 1,5 miliarde euro, iar din banii de pe vouchere au fost cheltuiţi în jur de 230 de milioane euro. Totuşi, de la implementarea voucherelor de vacanţă, în niciun an nu a fost consumată suma totală.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO