Companii

Alice David, David's Accessories: Ipoteza ca antreprenoriatul este mai usor decat munca de angajat este falsa!

Alice David, David's Accessories: Ipoteza ca antreprenoriatul este mai usor decat munca de angajat este falsa!

Alice David, cofondatoarea David's Accessories: "Inainte de a demara afacerea mea consideram ca a lucra in propria companie este mult mai usor decat sa fii angajat, avantajele luate in calcul fiind un program flexibil realizat chiar de tine, fara sa respecti orele fixe de lucru. Insa ipostaza de antreprenor in care ma aflu acum mi-a demonstrat ca aceasta ipoteza este falsa."

29.04.2008, 22:34 224

"Inainte de a demara afacerea mea consideram ca a lucra in propria companie este mult mai usor decat sa fii angajat, avantajele luate in calcul fiind un program flexibil realizat chiar de tine, fara sa respecti orele fixe de lucru. Insa ipostaza de antreprenor in care ma aflu acum mi-a demonstrat ca aceasta ipoteza este falsa. Sa fii propriul tau stapan implica o responsabilitate mai mare, mai multa munca si preocupare pentru ca firma ta devine o prioritate", a spus Alice David, fondatoarea magazinului online Berry.ro care comercializeaza genti de lux realizate de designeri celebri, cu preturi care variaza intre 200 si 3.000 de lei.
Totusi, ea precizeaza ca un proiect personal iti aduce pe langa un risc mult mai mare si posibilitatea de a dezvolta si construi ceva dupa ideile si principiile personale, de-a stabili propriile obiective si de-a te bucura de laudele sau criticile pe care le atrage munca ta.
Alice David, fondatoarea companiei David's Accessories, care detine magazinul online Berry.ro de genti exclusiviste create de designeri romani, sustine ca afacerea pe care o conduce are un potential foarte mare, iar nisa pe care activeaza nu este suficient exploata de concurenta, ceea ce ii ofera o serie de avantaje pe piata accesoriilor de lux. Dar de ce se vede Alice David un manager in ascensiune?
"Pot spune ca sunt unul dintre viitorii milionari in euro ai Romaniei avand in vedere ca afacerea va evolua si ca intentionam sa deschidem pe termen lung cateva magazine fizice, fara sa ne limitam doar la magazinul online. Trebuie doar sa treaca o perioada de timp pana cand clientii se vor obisnui cu metoda online de cumparare de pe Berry.ro pentru a ne creste vanzarile", a declarat ea. David's Accessories a fost infiintata de Alice David in 2007, in parteneriat cu sora ei Ana Maria, cu o investitie de 10.000 de euro, bani obtinuti prin contractarea unui credit bancar.
"Nu stiu daca acest cuvant patron mi se potriveste foarte bine. Eu nu ma consider patroana, ci o antreprenoare curajoasa, asa cum ma vad si prietenii mei de cand am inceput afacerea cu sora mea si de cand au aflat de planul de-a construi un proiect personal la varsta de 25 de ani", a explicat ea.
Afacerea cu magazinul online Berry.ro a demarat-o ca o reactie de nemultumire la ceea ce oferea piata accesoriilor la vremea respectiva. "A fost un impuls, o idee care ne-a venit surorii mele si mie. In cateva zile am inceput sa lucram la un plan de afaceri, sa cautam un nume pentru site, furnizori, un fotograf si un programator", a spus Alice David. Ea mai adauga faptul ca a incercat sa cumpere genti online, dar nu exista niciun site care sa ofere aceste produse, ceea ce a contribuit la luarea deciziei.
Domeniul a fost ales, pe de o parte, luand in calcul afinitatile personale, iar pe de alta parte vizand o nisa care oferea potential de dezvoltare pentru o afacere.
"In acest moment gentile reprezinta accesorii la fel de importante precum ceasurile pentru femei si masinile pentru barbati, de exemplu. Imaginea unei femei poate depinde de aceste accesorii", a mentionat ea. Promovarea site-ului a solicitat cele mai mari costuri, updatarea lui prin prezentarea diferitelor colectii si deci schimbarea fotografiilor. Alice David spune ca site-ul este intr-o continua evolutie, pentru ca trebuie sa anticipezi mereu nevoile si cerintele clientilor. Ea se ocupa de partea administrativa a afacerii, de contactele si contractele cu furnizorii, de comenzi si livrari, in timp ce sora ei are ca atributii promovarea online si sarcini legate de partea de continut a site-ului.
Dar ce implica sa demarezi propria afacere? Alice David este de parere ca depinde de afacere si de investitia pe care o solicita aceasta.
"Pentru noi nu a reprezentat un risc mare, deoarece investitia totala s-a ridicat la 10.000 de euro. Pe parcurs apar si alte cheltuieli pe care initial nu le iei in calcul, dar totul se reduce pana la urma la a gestiona bine situatiile neprevazute", a declarat ea. Dar care sunt temerile cand ai propria afacere?
Temerile unui antreprenor se refera la modul in care va fi perceput daca esueaza, de faptul ca ar putea munci fara sa obtina rezultatele asteptate si de reactia partenerilor cu care va trebuit sa stabileasca anumite relatii pentru dezvoltarea afacerii.
"Nu a trebui sa iau totul chiar de la zero, deoarece in ciuda faptului ca nu am studii economice, dobandisem experienta in mediul online, lucrand pentru o revista online de femei. Eu sunt medic rezident pe cardiologie, iar asociatul meu, Ana Maria, are studii de jurnalism", a spus ea.
Pana in momentul de fata fondatorii companiei s-au ocupat de stabilirea relatiilor cu partenerii de afaceri si incheierea de contracte cu acestia. "Munca cu oamenii este in general grea, mai ales in domeniul afacerilor, cand depinzi de ei pentru a dezvolta businessul", a mentionat ea.
Produsele pe care le ofera magazinul online sunt genti create de designeri romani, precum Dan Coma, si marci cunoscute precum DaDa, Veronesse, Belt Art si Dona&Dona. Preturile produselor vandute prin magazinul online Berry.ro nu sunt mai mari decat cele din magazinele furnizorilor. Profitul vine din reducerea pe care au negociat-o cu partenerii. Care sunt obstacolele de care se loveste un antreprenor?
Cele mai mai obstacole au fost legate de reticenta furnizorilor de genti exclusiviste. "Mentalitatea nu s-a schimbat in Romania si sunt foarte putini oameni care vad progresul. Cei care au vazut potentialul unui magazin online ne-au acordat creditul lor si contracte de colaborare, ceea ce a reprezentat o incurajare pentru noi", a declarat David.
Momente critice s-au inregistrat la inceputul afacerii, cand s-au obtinut foarte greu contracte cu furnizorii. "Am avut zeci de intalniri cu firme producatoare de genti. Din zece intalniri doar una dintre ele se dovedea a fi un succes, ceea ce ne-a determinat la un moment dat sa luam in calcul renuntarea la aceasta afacere", a spus ea. Inainte de lansarea magazinului online, fondatorii au alocat doua luni pentru negocieri cu peste 20 de designeri locali si producatori de genti upmarket, reusind sa contacteze in final peste 50 de producatori de genti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO