Companii

Alexandru Reff, country managing partner Deloitte România şi Moldova: Piaţa de avocatură este mai complexă astăzi şi mai concurenţială decât acum 15 ani. În profesiile noastre contribuim decisiv la crearea premisei esenţiale în derularea afacerilor şi anume încrederea

Videoconferinţa Reff & Asociaţii - Deloitte Legal – ZF. Ce înseamnă a fi avocat de business, dar şi director juridic într-o companie mare şi cum a evoluat această profesie în ultimii 15 ani?

Alexandru Reff, country managing partner al Deloitte România şi Republica Moldova

Alexandru Reff, country managing partner al Deloitte România şi Republica Moldova

Autor: Răzvan Botea

22.12.2021, 00:06 273

Alexandru Reff, country managing partner al Deloitte România şi Republica Moldova, a spus, la videoconferinţa Reff & Asociaţii - Deloitte Legal - ZF „Ce înseamnă a fi avocat de business, dar şi director juridic într-o companie mare şi cum a evoluat această profesie în ultimii 15 ani?“ că piaţa de avocatură de business din România este mult mai complexă faţă de acum 15 ani.

„Piaţa este mult mai complexă astăzi şi cu siguranţă mai intens concurenţială decât acum 15 ani. Sunt mult mai multe competenţe care sunt internalizate, nu puţine companii având departamente juridice de talia unei case de avocaţi mari. În acelaşi timp, piaţa este mai fragmentată, pentru că nu am asistat la fuziuni“, a spus Alexandru Reff.

Evenimentului a fost prilejuit şi de aniversarea de 15 ani a casei de avocatură Reff & Asociaţii - Deloitte Legal, care acum se află în top 5 cele mai mari case de avocatură din România. Alexandru Reff a vorbit despre cum s-a schimbat profesia de avocat între cele două crize şi cum avocatura de business evoluează în tandem cu economia.

„Avocatura de business evoluează, în linii mari, odată cu economia. A existat un boom până în 2008-2009  care a pus la grea încercare profesia, însă aceasta s-a dovedit rezilientă fiindcă, aşa cum ştim cu toţii, de avocaţi este nevoie în toate fazele ciclului economic. Revenirea economică care a urmat acestei crize a fost lentă, iar dinamica cererii şi ofertei a rămas afectată, cu impact asupra onorariilor şi profitabilităţii profesiei de avocat.“

În consecinţă, continuă el, această situaţie a dus la o oarecare subinvestire în noile generaţii de avocaţi de business, cel puţin în anumite sectoare. „Pandemia, pe care eu am văzut-o la început aducând o criză în economie, a produs  de fapt o creştere a cererii de asistenţă juridică şi vedem profesia operând cu motoarele turate la maximum şi, din nefericire, cu un oarecare deficit de personal“, a mai spus Alexandru Reff.

Casa de avocatură Reff & Asociaţii -Deloitte Legal împreună cu ZF au organizat miercuri, 15 decembrie, videoconferinţa „Ce înseamnă a fi avocat de business, dar şi director juridic într-o companie mare şi cum a evoluat această profesie în ultimii 15 ani?“. Înregistrarea evenimentului, care a adus la masa dezbaterilor şefi ai departamentelor juridice din companii, poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar şi pe paginile de Facebook Deloitte România şi Reff & Asociaţii I Deloitte Legal.

În cadrul evenimentului, Alexandru Reff a spus că se aşteaptă ca impactul profesiei de avo­cat să crească în perioada următoare şi a adus ca argument reglementarea din  ce în ce mai strictă din partea autorităţilor, fapt care creşte nevoia de asistenţă juridică pentru companii.

„Ceea ce rămâne constant este rolul esen­ţial pe care îl joacă avocaţii şi juriştii între stat şi individ sau între stat şi mediul de afaceri. Statul cheltuieşte tot mai mult, şi pentru  asta are nevoie să colecteze tot mai mult, regle­men­tează tot mai strict şi mai intruziv şi sanc­ţio­nează mai sever, aşa că mă aştept ca impactul pro­fesiei de avocat să crească în perioada următoare.“

De asemenea, interesul tinerilor pentru profesia de avocat de business rămâne ridicat, iar rolul profesioniştilor în drept de business se va consolida în perioada următoare, a concluzionat Alexandru Reff.

„Dincolo de multiplele schimbări pe care le aduc atât reglementările, cât şi avansul teh­nologiei, vedem în continuare un rol extrem de important pentru profesioniştii drep­tului afacerilor în viitor şi un interes semnificativ al tinerilor de a se alătura profesiilor noastre. În profesiile noastre contribuim decisiv la crearea premisei esenţiale în derularea afacerilor şi anume încrederea.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO