Companii

Albalact: Vechea fabrica devine proiect de real estate

Albalact: Vechea fabrica devine proiect de real estate

Click pentru imaginea marita

22.01.2008, 20:04 50

Raul Ciurtin (desen), presedintele Albalact, spune ca a luat in calcul si achizitia unui alt jucator local din industria lactatelor, insa nu a cumparat pentru ca "nu am gasit nicio companie care sa se potriveasca strategiei noastre". Cu toate acestea nu vrea sa dea nume legate de posibila tinta.
Dupa ce a renuntat la ideea de achizitie, Ciurtin pune pe masa actionarilor propunerea de relocare a vechii unitati de productie din Alba-Iulia in noua fabrica (din localitatea Oiejdea) operationala de la sfarsitul anului trecut, in urma unei investitii de 11 mil. euro. Initial, compania a decis sa continue activitatea in ambele fabrici din judetul Alba, vechea locatie urmand sa produca branzeturi, categorie noua in portofoliul Albalact. Extinderea productiei va necesita investitii de circa un milion de euro, iar capacitatea instalata va ajunge la 300.000 de hectolitri fata de 200.000 de hectolitri in prezent.
"Am decis sa extindem productia in fabrica noua si vom reloca intreaga activitate in acest centru. In patru luni vom finaliza transferul si vom transforma vechea fabrica in proiect de real estate", spune Ciurtin.
Terenul pe care se afla vechea fabrica Albalact are o suprafata de 16.000 mp, iar pretul pe metrul patrat in zona se ridica la 400 de euro, ceea ce inseamna ca vanzarea ar putea aduce in conturile producatorului cel putin 6 mil. euro.
"Nu exista inca un plan stabilit, avem doua variante, fie sa vindem integral terenul, fie sa-l dezvoltam intr-un proiect imobiliar in care Albalact sa fie investitor pasiv", mai spune Ciurtin. Presedintele Albalact afirma ca problemele legate de cresterea pretului la materie prima au determinat o schimbare in strategia producatorului.
"In Uniunea Europeana exista in momentul de fata un deficit de lapte, preturile la materie prima au variat in perioada 1 ianuarie 2007 - 1 ianuarie 2008 cu 40%, in conditiile in care toate tarile raporteaza cresteri de consum."
In acest context, aprovizionarea cu materie prima devine una dintre principalele griji ale unui procesator.
"Luam in calcul constructia unei noi ferme sau chiar achizitia de ferme si ne uitam exclusiv la fermieri cu care am lucrat. Avem in plan sa achizitionam doua ferme in acest an, obiectivul nostru fiind ca pe termen mediu sa ajungem la 100.000 de litri de lapte pe zi produsi in ferme proprii, fata de 12.000 de litri in prezent", afirma presedintele Albalact.
Pretul materiei prime l-a determinat pe presedintele Albalact sa se uite si la alte posibilitati de crestere pe aceasta piata, astfel explicandu-se decizia de a intra pe segmentul de baby-food.
"Materia prima devine scumpa si atunci normal ca te gandesti la o valorificare cat mai buna, iar segmentul de baby-food valorifica cel mai bine laptele", spune Ciurtin. Actionarii Albalact au aprobat numirea lui Mihai Miron, fondatorul companiei farmaceutice Europharm in consiliul de administratie. Mutarea urmeaza sa sustina intrarea Albalact pe segmentul de mancare pentru copii, piata pe care fondatorul Europharm o cunoaste foarte bine, omul de afaceri detinand o fabrica de lapte praf in Alba.
"Anul acesta vom lansa niste produse speciale sub brandul Fulga, care vor fi sustinute printr-o campanie de promovare de 400.000 de euro", a mai spus Raul Ciurtin.
Albalact va mai discuta in AGA despre listarea la categoria a doua a bursei. "Nu e neaparat un moment foarte bun, insa avem lichiditate, iar actionarii ne cer acest lucru de ceva vreme."
Albalact (ALBZ) este listata pe Rasdaq si are o capitalizare de 86,2 mil. euro, fata de 127 mil. euro la sfarsitul anului trecut. Compania este detinuta in proportie de peste 50% de Petru Ciurtin si Raul Ciurtin.
"Am incercat sa tinem strategia cat mai aproape de ce se intampla in piata, iar toate conditiile de piata s-au schimbat fata de prima jumatate a anului trecut, in principal din cauza materiei prime. Am fost nevoiti sa schimbam din mers. Daca ideile de la care pornim astazi sunt valabile, atunci vom ajunge la 100 de milioane de euro cifra de afaceri in 2009", declara presedintele Albalact. Raul Ciurtin nu a precizat care a fost cifra de afaceri inregistrata de Albalact in 2007, insa estimarile anterioare ale companiei indicau un rulaj de 42 mil. euro pentru anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO