Companii

Alarmă pentru factura la energie: preţul carbonului pentru 2022 a ajuns la 63 de euro pe certificat, plus de 25% faţă de jumătatea lui 2021. Scumpirile continuă

Alarmă pentru factura la energie: preţul carbonului...

Autor: Roxana Petrescu

09.10.2021, 11:40 1306

Scumpirea energiei va continua şi anul viitor în contextul în care tranzacţiile cu emisiile de CO2, unul dintre principalii factori care au generat creşterile masive de preţ, se închid la 63 de euro pe certificat, plus 25% faţă de jumătatea anului acesta.

Datele publicate pe European Energy Exchange (EEX) privind tranzacţiile la termen cu emisiile de CO2 arată că pentru primul trimestru de anul viitor achiziţiile se fac la un preţ de 63 de euro pe certificat. Nivelul este cu 25% mai mare decât media celei de-al doilea tri­mes­tru de anul acesta şi dublau faţă de preţul certificatului de CO2 de la începutul anului.

Factorul care a determinat scum­pirea fără pre­ce­dent a emisiilor de CO2 este ambiţia UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050, ţinta stabilită pnetru anul 2030 vizând o reducere a emisiilor de CO2 cu 55% faţă de nivelul din 1990. Acest lucru îi penalizează pe poluatori, producătorii de energie din surse fosile fiind în prima ligă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO