Companii

Alan MacKay, 3i Investments: Romania este subiect de conversatie peste tot in Europa

Alan MacKay, 3i Investments: Romania este subiect de conversatie peste tot in Europa

Alan MacKay, lead partner healthcare al 3i Investments spune ca bugetul de investitii al 3i pe piata romaneasca poate ajunge si la 200 mil. euro

05.02.2008, 20:43 41

"3i s-a uitat la fiecare companie de dimensiuni considerabile care si-a schimbat actionariatul in ultimii cinci-sase ani in intregul sector farmaceutic. Aici putem include producatorii de medicamente, furnizorii de servicii medicale private, dar si de dispozitive medicale", a afirmat Alan MacKay, lead partner healthcare al 3i Investments, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.
3i Investments are actiuni la trei companii romanesti, Centrul Medical Unirea (healthcare), Romprest (facilities management) si Gecad Technologies (software), toate aceste tranzactii derulandu-se anul trecut. Valoarea totala a fondurilor pe care grupul le-a plasat in Romania este de peste 20 mil. euro.
"Ne-am stabilit un buget de 100 milioane de euro (pentru Romania), dar daca exista oportunitati pentru a investi alte 100 milioane de euro nu vom da inapoi", a continuat Alan MacKay.
Domeniile pe care fondul le considera atractive sunt serviciile financiare, tehnologia si media. De cealalta parte, cele mai putin atractive sunt telecomul si real-estate-ul.
"Romania este un loc atractiv din punct de vedere economic. Sunt atatea aspecte pozitive, insa problema este sa prindeti din urma tarile din ultimele valuri care au intrat in Uniunea Europeana. Oriunde ma duc in Europa, Romania este un subiect de conversatie", a spus MacKay.
Investitiile pe care 3i le are aici nu ajung inca la maturitate, astfel ca pentru moment nu sunt avute in vedere exit-uri. In ceea ce priveste valoarea CMU, MacKay spune ca se asteapta sa se dubleze intr-un orizont de timp de 2-3 ani. In general, exit-ul din afacerile pe care le face este programat la 4-5 ani. "Daca in general Romania este interesanta, in healthcare este fascinanta", spune el.
Legat de cresterea pietei locale de servicii medicale private, MacKay este de parere ca boomul va veni abia in urmatorii zece ani.
"Daca ne uitam la tarile din Europa, dezvoltarea furnizorilor privati dureaza de 15 - 20 de ani si probabil ca va mai dura inca alti zece ani inainte ca piata sa se stabilizeze. Este un proces care se deruleaza pe parcursul a 30 de ani. In Romania a inceput de 3-4 ani si va merge din ce in ce mai rapid. Probabil ca cea mai mare crestere o vom vedea in urmatorii zece ani", a concis MacKay.
3i prin intermediul 3TS Capital Partners vizeaza participatii minoritare la companii.
3TS Capital Partners administreaza fonduri de 166 mil. euro si este una dintre cele mai mari firme de profil din Europa Centrala si de Est, cu birouri in Budapesta, Bucuresti, Praga, Viena si Varsovia. Actionarii 3TS sunt echipa de conducere, 3i si Sitra.

Romprest si-a bugetat investitii de 10 mil. euro
Romprest Service, companie de servicii industriale integrate la care fondul de investitii 3i are o participatie de 30%, va investi anul acesta circa 10 mil. euro in dezvoltarea organica a companiei. "Aceste 10 milioane de euro reprezinta investitia noastra estimata pentru anul in curs in dezvoltarea organica a companiei. Mentionez insa ca suntem in continuare atenti la oportunitatea de a face achizitii importante pe piata noastra", a declarat Florin Bolchis, vicepresedintele Romprest. Potrivit informatiilor companiei, Romprest a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de circa 36 mil. euro, mai mult decat dublul afacerilor derulate in 2006, pentru anul in curs fiind bugetate afaceri de 52 mil. euro. Necesarul investitional este explicat atat prin dezvoltarea continua a utilajelor si echipamentelor, cat si acoperirea necesarului fortei de munca. Pana la sfarsitul acestui an Bolchis a declarat ca se asteapta ca Romprest sa ajunga la un total de 4.500 pana la 5.000 de persoane, fata de 4.000 de angajati la sfarsitul anului trecut si de 2.500 de angajati in 2006. Romprest, care detine trei mari divizii, de drumuri, de servicii industriale integrate si de colectare de deseuri, va lua in considerare si o eventuala extindere peste granita anul acesta si anul viitor, dupa cum a declarat vicepresedintele companiei. Cel mai important departament al companiei este cel de servicii industriale integrate, curatenie, colectare de deseuri industriale s.a., care are ponderea majoritara in cifra de afaceri a Romprest. Printre cele mai importante contracte din portofoliul companiei se numara cele de servicii industriale integrate pentru Mittal Steel si campusul NATO (Kogalniceanu si Babadag). Romprest este detinuta de Detaco LLC, care are un pachet de 60%, fondul de investitii 3i Group cu 30% si Compania Nationala Aeroportul Henri Coanda, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO