Companii

AGROBUSINESS. Primii cinci traderi de cereale deţin 4,4% din capacitatea de depozitare a cerealelor la nivel naţional. În ce zone deţin poziţii de forţă?

AGROBUSINESS. Primii cinci traderi de cereale deţin 4,4%...

Autor: Florentina Niţu

25.11.2020, 09:00 1544

Peste 10 milioane de tone de cereale româneşti au ajuns în perioada 7 ianuarie 2019 - 7 iulie 2020 în ţări din afara Uniunii Europene.

Cofco Internaţional România, Ameropa Grains, ADM România Trading, Cargill Agricultura şi CHS Agritrade România, primii cinci traderi de cereale de pe plan local după cifra de afaceri, au o capacitate totală de stocare a cerealelor de 1,17 milioane de tone, adică 4,4% din capacitatea naţională, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii.

Chinezii, elveţienii şi americanii sunt cei mai mari traderi şi exportatori de cereale din România, în frunte cu gigantul Cofco Internaţional România, care a trecut în 2019 de afaceri de 4 miliarde de lei, iar ei deţin şi unele dintre cele mai mari silozuri sau magazii pentru depozitarea cerealelor. Totuşi, de pe primul loc, Cofco are cea mai mică capacitate de stocare dintre ei, de numai 42.000 de tone.

Grupul elveţian Ameropa Grains, unul dintre cei mai mari integratori agrobusiness şi exportatori de cereale şi seminţe oleaginoase, precum şi unul dintre cei mai mari distribuitori de îngrăşăminte, seminţe şi substanţe chimice de protecţie a plantelor, are o capacitate cumulată de stocare a cerealelor de 577.000 de tone.

Ameropa a intrat pe piaţa românească în anul 1996 şi încă de la început s-a făcut remarcat prin investiţii în insfrastructura de depozitare a cerealelor, anul trecut ajungând să deţină 2,2% din din capacitatea de depozitare a cerealelor la nivel naţional, care a fost de 26,3 milioane de tone. Elveţienii deţin în prezent 17 capacităţi de stocare, silozuri sau baze, dintre care 11 se află în judeţul Constanţa, în apropiere de portul maritim.

Compania are silozuri de mare capacitate în judeţul sudic, de 60-80.000 de tone. Constanţa este al doilea cel mai mare judeţ din ţară din punctul de vedere al capacităţii de stocare a cerealelor, vecinătatea cu Marea Neagră fiind motivul principal pentru care traderii au investit „n magazii în această regiune.

Grupul Ameropa din Elveţia, cu o prezenţă globală în 30 de ţări, mai deţine „n România şi Combinatul de Îngrăşăminte Azomureş, cât şi Chimpex, unul dintre cei mai mari operatori din portul Constanţa.  

În judeţul Constanţa, şi Silotrans, parte a grupului american CHS Agritrade România are un siloz cu o capacitate de 100.000 de tone şi potrivit surselor din piaţa rulează circa un milion de tone de cereale anual, iar americanii de la ADM România Trading au un siloz cu o capacitate de 25.500 de tone, conform datelor de la Ministerul Agriculturii.

Cargill Agricultura, cu afaceri de 3 miliarde de lei în 2019 şi un profit de 8,2 milioane de lei anul trecut, aflat pe locul patru în topul traderilor de cereale, are o capacitate de depozitare de 242.750 de tone de cereale, iar americanii de la ADM România Trading cu venituri de 3,37 mld. lei anul trecut are o capacitate totală de depozitare a cerealelor de 217.900 de tone, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii.

Anul agricol 2019/2020 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru exportul de cereal, peste 10 milioane de tone de cereale româneşti ajungând în perioada 7 ianuarie 2019 - 7 iulie 2020 în ţări din afara Uniunii europene, arată datele de la Comisia Europeană. În 2018/2019, exporturile de cereale au fost în jur de 7,3 milioane de tone, conform aceleaşi surse.

Producţia de cereale a României în 2019 a fost de 29,5 milioane de tone, iar România a exportat prin Portul Constanţa, în primele trei luni ale anului 2020, 3,25 milioane de tone de cereale, potrivit datelor de la INS. Anual, într-un semestru sunt exportate circa 4 milioane de tone de cereale prin Portul Constanţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO