Companii

Agricultura românească bate pasul pe loc la 15-16 miliarde de euro. Profesorul Toma Dinu: Avem un grad mic de prelucrare a producţiei

Agricultura românească bate pasul pe loc la 15-16...

Autor: Roana Rotaru

29.11.2016, 00:07 570

Cu o valoare a producţiei agricole de 15,5 miliarde de euro în 2015, România ocupă locul 8 în UE, o poziţie pe care a reuşit să şi-o păstreze încă din 2010, dar fără să fi înregistrat creşteri spectaculoase.

Majoritatea ţărilor din fruntea clasamentului au avut creşteri de cel puţin 10% în perioada 2010-2015, în timp ce valoarea producţiei agricole a României a stagnat, situându-se în jurul a 16 mld. euro.

„România nu a reuşit să-şi crească în ultimii ani valoarea producţiei agricole pentru că avem un grad mic de prelucrare a producţiei.(...) Apoi, încă suntem tributari condiţiilor climatice, iar deocamdată nu am reuşit să facem nimic să dezvoltăm producţia animală, sectorul zootehnic fiind insuficient dezvoltat“, a declarat pentru ZF Toma Dinu, decan al Facultăţii de Management în Agricultură, din cadrul USAMVB Bucureşti.

Valoarea producţiei agricole însumează valoarea producţiei vegetale, animale precum şi servicii agricole, şi este exprimată în preţuri de bază, adică cele de la producător. Agricultura are o pondere de aproximativ 5% în PIB-ul României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO