Companii

Agricultura nu mai salvează economia anul viitor. Creşterea va fi de circa 2%

Agricultura nu mai salvează economia anul viitor....

Autor: Raluca Ghinea

11.12.2013, 15:49 682

"După părerea mea, în 2014 vom avea o creştere economică mai lentă decât în acest an, de circa 2%, mai ales că agricultura va avea o contribuţie mai diminuată, ar putea fi chiar negativă, dar eu sunt optimistă că va avea o contribuţie moderată. De asemenea, si contribuţia exporturilor va fi mai scăzută anul viitor, e greu de scăzut că dinamica de anul acesta se va repeta", a declarat miercuri Hăncilă la un seminar despre lecţiile învăţate în cinci ani de criză organizat la BNR.

Ea a arătat că stimularea consumului încercată de Guvern este foarte binevenită, însă prioritară trebuie să fie stimularea investiţiilor întrucât doar acestea pot aduce un plus creşterii economice potenţiale şi creării locurilor de muncă.

"În 2013 pentru prima dată după începerea crizei PIB la valoarea nominală va depăşi pe cel aferent anului 2008. Parctic am putea spune că am ieşit din criză, iar creşterile cu care am început să ne obişnuim vor reprezenta o stare normală în perioada următoare. Practic nu ne-am propus să creştem cu mai mult şi dacă nu facem nimic constructiv în privinţa stimulării creşterii economice nici nu vom vedea o creştere economică mai mare de 3% în anii în care avem o evoluţie bună a agricuturii", a spus Hăncilă.

În ceea ce priveşte contul curent, ea a afirmat că se aşteaptă la un deficit de cont curent de 1% din PIB pentru acest an, iar pentru anii următori anticipează chiar un surplus de 1-2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO