Companii

Agricultura are nevoie de tractoare de 10 mld. euro. Producatorii locali asambleaza 1.000 de unitati anual, aproape cat Dacia intr-o zi

Agricultura are nevoie de tractoare de 10 mld. euro. Producatorii locali asambleaza 1.000 de unitati anual, aproape cat Dacia intr-o zi

Culita Tarata administreaza 60.000 ha de teren agricol prin intermediul companiei TCE 3 Brazi: Ultimul tractor l-am cumparat saptamana trecuta, are 530 de cai putere si a costat 200.000 de euro. Fara tractoare performante nu poti avea randamentul scontat, nici productivitatea pe care ne-o propunem.

12.10.2009, 00:00 1365

Daca in Romania un tractor lucreaza 54 de hectare de terenagricol, in Germania, spre exemplu, acelasi tractor lucreaza 9hectare, in Olanda 7 hectare, iar in Austria doar 4 hectare. MediaUniunii Europene este de un tractor la 17 hectare de teren agricol,adica de peste trei ori mai putin decat in Romania.

"Si Ungaria ne depaseste la acest raport, iar in spatele nostru,din cate stiu, se afla Albania. Pentru a ne apropia la niveleuropean ne-ar trebui ani buni cu productie locala de 20.000 detractoare si importuri serioase", a declarat Adrian Damian,presedintele Federatiei Infratirea din sectorul local producator demasini.

Potrivit "Strategiei Nationale pentru dezvoltare durabila aagriculturii si industriei alimentare" si a importatorilor siproducatorilor locali de utilaje agricole, Romania are nevoie depeste 300.000 de tractoare, care valoreaza circa 10 miliarde deeuro.

In Romania, dupa inchiderea uzinei Tractorul Brasov, mai existapatru producatori de tractoare. MAT Craiova produce cateva sute deunitati anual, iar compania egipteana Crystal, care a cumparatlicentele Tractorul Brasov a inceput productia cu 600 de comenzipentru piata egipteana. "Insumat, cei care inca mai produc, au1.000 de angajati care asambleaza 1.000 de tractoare pe an", aadaugat Damian.

Geda Prodexim produce si reconstruieste versiuni imbunatatiteale tractoarelor produse la Brasov, dar si modele proprii, iarcompania chinezeasca Hoyo a inceput la Rasnov constructia uneifabrici ce va avea o capacitate maxima de 20.000 de unitati infiecare an.

"Daca am fi investit in Uzina Tractorul Brasov, acum am fi avuttractoare performante de 300-400 de cai putere, am fi luat motoarede afara si am fi produs la costuri mai mici. Fara tractoareperformante nu poti avea randamentul scontat, nici productivitateape care ne-o propunem. Lucrarile agricole ar fi mult mai ieftine",spune Culita Tarata care administreaza 60.000 de hectare de terenagricol in Insula Mare a Brailei, prin intermediul companiei TCE 3Brazi.

Antreprenorul adauga ca majoritatea tractoarelor din Romaniasunt de 65 de cai putere si ca mai putin de 10% dintre fermieri auutilaje performante.

Culita are 150 de tractoare de 185 de cai putere si 50 detractoare de peste 300 de cai, plus masini si logistica detransport, 100 de combine de ultima generatie. "Doar in Insula Marea Brailei am investit pana acum 52 de milioane de euro. Ultimultractor l-am cumparat saptamana trecuta, are 530 de cai putere si acostat 200.000 de euro."

Vanzari de 3.000 de tractoare anual

Importatorii si producatorii locali de tractoare si utilajeagricole apreciaza ca vanzarile sunt relativ stabile in fiecare an,iar volumul total comercializat este de 3.000 de unitati. Pretulunui tractor utilizat pentru culturi agricole de suprafata mareeste de 25.000 - 30.000 de euro.

"Firmele mari precum John Deere, Steyr, Case sau Manitou vandaproape 2.000 de unitati in total, iar daca adaugam marca Belarus,ajungem la 3.000 de unitati. Producatorii romani nu prea au ce savanda, pentru ca modelul asamblat la Roman are 20-30 de anivechime, iar cei din Craiova au inceput sa importe si ei", adeclarat Florin Neacsu, directorul general adjunct alimportatorului de utilaje agricole New Holland, cu afaceri deMajoritatea tractoarelor din Romania sunt de 65 de cai putere, in timp ce in Europa de Vest, fermierii au tractoare cu cel putin 300 de cai-putere peste 6 mil. euro.

Potrivit unui studiu al producatorului de tractoare GedaProdexim, realizat in parteneriat cu firma de consultanta Deloitte,parcul national de tractoare numara 174.000 de tractoare, caredeservesc 9,4 milioane de hectare de teren arabil.

"Strategia nationala de dezvoltare durabila a agriculturii siindustriei alimentare arata ca necesarul la nivel national este de372.000 de unitati", a declarat Dan Radulescu, presedintele GedaProdexim. Din cele 372.000 de tractoare aproximativ 300.000 suntnecesare pentru culturile mari de cereale, iar restul pentruviticultura, pomicultura si lucrari agricole de suprafata mica.

Tractoare prin sistem "Rabla" din 2010

"Piata este blocata din cauza saraciei producatorilor agricoli.Nu pot sa isi inlocuiasca tractoarele. Avem nevoie acum de masuride retehnologizare a agriculturii, pentru ca sunt zone, precumsilvicultura sau pomicultura, unde utilajele sunt aproapeinexistente", a spus Damian.

Cum vanzarile se reduc la circa 3.000 de tractoare anual,importatorii si producatorii urmaresc programul de inlocuire aparcului national de tractoare, care in ultima varianta aprobata deGuvern presupune o prima de casare in limita maxima de 17.000 delei (aproximativ 4.000 de euro) si casarea unui tractor mai vechide 12 ani.

"Programul ar ajuta si dealerii, si agricultura, dar auzim de elde doi ani si tot nu a fost pus in aplicare. Totul depinde defonduri, de procedurile de acreditare, dar la final oricum nu toatalumea care detine tractoare isi va permite sa intre in program", aspus Neacsu.

Spre deosebire de "Rabla" pentru tractoare, programul deinlocuire a parcului national de automobile se deruleaza din 2005,iar in cei aproape cinci ani de aplicare au fost casate aproape100.000 de automobile. Prima de casare a fost majorata in 2009 la3.800 de lei, iar cota totala cuprinde 60.000 de automobile.

Reconstructia tractoarelor. Solutia pana la achizitiautilajelor noi

In lipsa vanzarilor de tractoare noi producatorul Geda Prodexims-a specializat in reconstructia modelelor produse mai bine de 30de ani la Tractorul Brasov.

Principalele doua modele, U 650 si U 445, sunt modernizate prinrecarosare si prin instalarea unui nou motor, fabricat deproducatorul german Deutz.

"Costul de reconstructie este de 11.800 de euro, jumatate fatade costul unui tractor nou, iar durata de utilizare a motorului,fara reparatii, este tot de 15.000 de ore. Daca programul Rabla arpermite subventionarea reconstructiei, atunci ar fi mai usor pentruproducatori sa obtina un tractor nou, pentru ca ar mai avea deplatit doar 7.000 de euro, pentru care pot accesa credite", adeclarat Radulescu.

Radulescu spune ca a reconstruit pana acum circa 200 detractoare si a livrat modele proprii catre Romgaz, care le utilizapentru interventii in jurul gurilor de sonda, pentru producatorulde utilaje petroliere Uztel Ploiesti si asociatii de producatoriagricoli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO