Companii

Agricultura a primit undă verde de la UE pentru modificarea programului de fonduri europene: tinerii care se fac fermieri primesc 40.000 euro

Agricultura a primit undă verde de la UE pentru modificarea programului de fonduri europene: tinerii care se fac fermieri primesc 40.000 euro

Foto: Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

09.04.2012, 17:31 3820

Ministerul Agriculturii a primit undă verde de la autorităţile europene pentru modificarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), axă prin care România are disponibile circa 10 miliarde de euro în perioada 2007-2013 pentru investiţii în agricultură. Modificarea din prezent este a şaptea mişcare de acest fel făcute de autorităţile de la Bucureşti în ultimii cinci ani.

"Prin această modificare s-a urmărit, în principal, îndeplinirea obiectivului de creştere a absorbţiei fondurilor alocate României în perioada 2007-2013", spun reprezentanţii MADR.

Astfel, tinerii care depun proiecte de finanţare pentru a deveni fermieri urmează să primească 40.000 euro, în creştere cu 60% faţă de prevederile anterioare ale aşa numitei măsuri 112 - pentru "instalarea tinerilor fermieri".

La sfrâşitul lunii martie prin măsura 112 erau depuse 14.500 de proiecte, din care aprobare au primit 6.500. Plăţile făcute în intervalul 2007 - martie 2012 prin intermediul acestei linii de finanţare se ridică la 80,6 milioane de euro.

În PNDR apare şi "măsură 215", destinată "bunăstării animalelor" pentru sectorul porcine. Înainte de modificarea programului de fonduri europene banii pentru "bunăstarea porcinelor" erau plătiţi fermierilor din bugetul de stat. Anul trecut fondurile disponbile pe această linie s-au ridicat la 70 milioane de euro, acestea fiind direcţionate către 378 de beneficiari, potrivit unui alt raport al MADR.

În conturile fermierilor români au intrat în total până la sfârşitul lunii martie aproximativ 3,5 miliarde de euro prin intermediul proiectelor de investiţii pe fonduri europene pentru agricultură. Pentru acest an Agricultura şi-a bugetat să aducă în economia locală alte 2,5 miliarde de euro din bani europeni, din care 1,5 miliarde de euro prin proiectele de investiţii finanţate de Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO