Companii

Agricover Holding transferă participaţia deţinută la Abatorul Periş pe o firmă nou înfiinţată pentru a separa cele două segmente de business, respectiv cel de produse tehnologice şi financiare pentru fermieri şi cel de retail alimentar

Agricover Holding transferă participaţia deţinută la...

Autor: Roxana Rosu

27.05.2021, 12:44 414

Consiliul de Administraţie al Agricover Holding a decis divizarea companiei prin transferul participaţiei deţinute la Abatorul Periş către constituită CCI Cardinal Equity, firmă nou constituită, cu aceeaşi structură de acţionariat ca Agricover Holding

Aprobarea proiectului de divizare a fost a decisă miercuri, 26 mai, de către acţionarii companiei.

In urma divizării, Agricover Holding SA va deţine participaţii majoritare în trei entităţi ale Grupului Agricover, respectiv: Agricover SA (specializată în distribuţia de tehnologii agricole către fermieri), Agricover Credit IFN SA (instituţie financiară nebancară specializată în finanţarea fermierilor) şi Agricover Technology SRL (prin care Grupul intenţionează, începând cu 2021, să ofere fermierilor acces la inovaţiile digitale din agricultura mondială).

Separat de Grupul Agricover, activităţile din industria alimentară, respectiv cele derulate prin Abatorul Periş SA, se vor desfăşura sub egida unei noi entităţi, CCI Cardinal Equity.

Separea celor două segmente de business cu profiluri semnificativ diferite are ca scop gestionarea eficientă a riscului de subevaluare a combinării respectivelor segmente de business, faţă de valoarea lor gestionată separat, atât Agricover Holding SA cât şi CCI Cardinal Equity SA având aceeaşi structură de acţionariat.

În acest sens, CCI Cardinal Equity va prelua deţinerea Agricover Holding în filiala Abatorul Periş, în timp ce Agricover Holding va păstra toate activele şi pasivele legate de restul filialelor.

 Potrivit companiei, divizarea companiei este motivată şi de faptul că profilul comercial al Abatorului Peris (care se adreseaza preponderent pietei de retail alimentar prin comercializarea carnii de porc si a produselor derivate) este diferit faţă de cel al celorlalte entităţti ale Grupului Agricover (care se adresează pieţei de gross a fermierilor prin comercializarea de produse/servicii tehnologice si financiare).

Un alt argument este că profilul de risc al Abatorului Peris (care include siguranta animalului – de exemplu recenta „PESTA PORCINA AFRICANA”, siguranta consumatorului – de exemplu recenta pandemie cu virusul „SARS-COV-19”, protectia mediului – de exemplu investitiile recente in noua Statie de Tratare a Apelor Uzate) este diferit fata de cel al celorlalte entitati ale Grupului Agricover (care include controlul substantelor chimice cu regim special – de exemplu autorizarea spatiilor de depozitare, a mijloacelor de transport si a personalului care manipuleaza ingrasaminte).

Acţionarul majoritar al Agricover Holding este Jabbar Kanani, cu o participaţie de 87,269% din capitalul social subscris şi vărsat.

Un alt acţionar important este Banca Europeana pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deţine 12,727% din acţiunile Agricover Holding. Adama Agriculture BV, membra a Grupului Syngenta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse pentru protecţia plantelor şi seminţe certificate, deţine 10,000% din acţiunile Agricover SA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO