Companii

Agrana vrea sa impuna pe piata ciocolata de Roman

23.03.2001, 00:00 1347



Romana Prod, companie producatoare de dulciuri din Roman, a avut in 2000 o cifra de afaceri de 60 mld. de lei, in scadere fata de 1999, dar, dupa ce a fost achizitionata de grupul austriac Agrana, compania vede viitorul mai bun, a declarat pentu Ziarul Financiar Emilian Dobrescu, director general Romana Prod.

"In 2001 vrem sa innoim aspectul produselor printr-o serie de ambalaje inedite, mai ales la specialitati. Vom avea si noi lansari, printre care o cutie de bomboane cu visine in ciocolata, noi bomboane de pom si alte arome pentru ciocolata umpluta pe care nu le avem inca in paleta noastra de produse", sustine Dobrescu.

In 2000, compania vrea sa formeze o piata stabila in Bucuresti, sa mentina si sa creasca cotele de piata deja stabilite. Oficialii companiei tintesc o cifra de afaceri mai mare cu 20% comparativ cu 2000.

Pentru eficientizarea productiei, Romana doreste ca in acest an sa faca investitii pentru reducerea costurilor de productie si cresterea productivitatii muncii. Banii vor fi investiti in centrala termica, in liniile de transport interne si in cresterea capacitatii de transport si distributie.

Compania Romana are ca activitate producerea si distributia de produse zaharoase: ciocolata, rahat, napolitane. In 2000, cotele de piata ale produselor Romana au fost de 5% pentru ciocolata, 2% pentru napolitane si 5% pentru rahat, spun reprezentantii companiei.

Produsele cele mai bine vandute sunt ciocolata umpluta si bomboanele. In 2000, Romana a lansat pe piata bomboanele "Poem", dar deocamdata nu se poate face o evaluare a raspunsului consumatorilor.

Consumatorii sunt in principal copiii intre 3 si 12 ani, din mediul urban si rural, si adulti intre 25 si 45 de ani, in principal din mediul urban, cu venituri medii.

"Piata din Romania este imprevizibila si foarte . Pentru a ne pe piata, avem nevoie de actiuni de marketing sustinute. Deocamdata, investim in publicitate cam 2-3 miliarde de lei anual", a mai spus Dobrescu.

Romana Prod este rezultata din divizarea companiei SC Danubiana SA Roman (fabrica de zahar) in centre de profit (Romana Prod si Romecanica - atelierul mecanic). Danubiana este detinuta din 2000, in proportie de 69%, de Grupul Agrana Austria.

Compania are 238 de angajati, cu salariu mediu brut de circa 3,3 milioane de lei. Romana are o singura fabrica si o retea proprie de distribuitori zonali.

"Pentru produsele de ciocolata, suntem in competitie cu Excelent, Kandia si Kraft Jacobs Suchard (KJS), cu Nestle, KJS (de curand) si micii producatori pentru piata de napolitane. Pe piata rahatului, concuram cu fabricile din Buzau si Radauti, dar si cu alti producatori mici", sustine Dobrescu.

Actionarii companiei sunt Danubiana SA, 95,5% si Agrana Holding & Trading Bucuresti cu 0,5%. Patrimoniul companiei este evaluat la 12 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO