Companii

Agitatie pe piata farmaciilor ca urmare a unui proiect de lege pentru liberalizarea pietei

13.07.2005, 20:11 43

Un proiect de lege pentru liberalizarea pietei farmaciilor si un ordin ministerial pentru prelungirea autorizatiilor de functionare a farmaciilor existente au creat agitatie pe piata farmaciilor, pe care se anunta in perioada urmatoare mai multe fuziunii si achizitii.

"In prezent, exista un anteproiect initiat de grupul parlamentar PNL, care nu a fost depus in mod oficial la comisia de specialitate a Camerei Deputatilor, dar care se spera sa fie depus in mod oficial undeva spre sfarsitul verii, inceputul toamnei", a declarat Robert Ancuceanu, directorul general al Directiei Generale Farmaceutice din cadrul Ministerului Sanatatii.

Proiectul se refera la liberalizarea numarului de farmacii, companiile de retail farmaceutic urmand sa nu se mai "loveasca" de limitele impuse de numarul de locuitori deserviti.

Reglementarile curente din domeniu prevad si autorizeaza functionarea unei singure farmacii pentru minimum 3.000 de clienti deserviti in Bucuresti, limita ridicandu-se la 3.500 pentru fiecare oras resedinta de judet. Pentru restul oraselor din tara care nu intra in aceasta categorie, este autorizata functionarea unei farmacii la fiecare 4.000 de locuitori, iar in mediul rural nu exista limite din acest punct de vedere.

"E greu de stabilit care este raportul dintre numarul de farmacii si consumul de medicamente. Probabil ca la un numar foarte mic de farmacii, consumul de medicamente este mai mic din cauza dificultatii de acces si renuntarii unora din pacienti. E greu insa de evaluat in ce masura exista o directa proportionalitate intre numarul de farmacii si consumul de medicamente", a mai spus Ancuceanu.

La inceputul lunii trecute, Ministerul Sanatatii a emis un ordin ministerial care a creat polemici in piata, prevazand prelungirea autorizatiilor de functionare expirate ale farmaciilor in baza unor inspectii efectuate de Ministerul Sanatatii.

Pe langa aceste doua elemente, la agitatia din piata au contribuit si informatiile privitoare la eventualele achizitii.

Europharm Holding a decis recent separarea activitatilor de retail si de distributie de medicamente, farmaciile companiei membra a grupului GlaxoSmithKline urmand sa fie administrate de o societate distincta. Mutarea poate constitui primul pas intr-o eventuala vanzare a lantului de peste 30 de farmacii ale grupului.

"Interes pentru farmaciile Europharm a existat dintotdeauna, dar decizia de a separa cele doua activitati nu are la baza vanzarea acestora. Ca entitate distincta, managementul poate fi asigurat mai usor", au precizat reprezentantii GSK. Compania Eurofarmacia, parte a grupului lituanian VP Market, intentioneaza sa isi vanda farmaciile infiintate pe piata romaneasca, conform informatiilor aparute in piata luna trecuta. La vremea respectiva, oficialii companiei nu au comentat zvonurile aparute.

Si reprezentantii grupului A&D Pharma, care detine lantul de farmacii Sensiblu si distribuitorul de medicamente Mediplus, au admis ca sunt in negocieri cu mai multe companii europene, dar nu au furnizat mai multe detalii. Conform informatiilor din piata, Sensiblu, cea mai mare retea de farmacii din tara, a intrat in vizorul unor distribuitori germani de medicamente.

La toate acestea se adauga si criza de lichiditate din sistemul de plata al medicamentelor compensate de la inceputul anului, care a afectat intreaga piata.

Vanzarile de medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala prin intermediul farmaciilor au reprezentat aproximativ 550 de milioane de euro anul trecut, peste jumatate din valoarea pietei.

Anul acesta, introducerea noilor reglementari referitoare la nivelul de compensare si la listele de medicamente compensate vor produce o relativa reducere a consumului de medicamente scumpe, compensata in schimb de un acces mai larg al populatiei la medicamente considerate reduse ca pret.

Pe piata farmaciilor mai sunt prezente compania Help Net precum si distribuitorii Relad, Montero, Fildas sau Farmexpert, cu propriile lanturi de farmacii.

Anul trecut, vanzarile de produse farmaceutice realizate prin intermediul farmaciilor au totalizat 684,7 milioane de euro, cu 30,4% mai mult comparativ cu 2003, reprezentand peste 2 treimi din valoarea pietei, conform datelor Cegedim citate de Mediafax. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO