Companii

Agip si-a depasit anul trecut previziunile de crestere

21.02.2003, 00:00 29

Agip Romania, companie care apartine gigantului petrolier italian ENI, a realizat in 2002 o cifra de afaceri de aproximativ 58 mil.euro, in crestere cu 52% fata de 2001, si a reusit sa-si reduca pierderile de la 1,5 mil.euro la 0,5 mil.euro, spun reprezentantii companiei. Italienii au anuntat ca vor sa se extinda pe piata in acest an cu inca 4-6 benzinarii si sa obtina profit.
Compania a depasit previziunile initiale care anuntau o cifra de afaceri de 40 mil.euro in 2002 si a incheiat anul cu circa 58 mil.euro, in conditiile in care reteaua de benzinarii s-a redus anul trecut de la 22 la 20.
"Anul trecut, media vanzarilor pe statie a ajuns in cazul celor administrate direct de companie la 3,1 mil. litri anual, ceea ce este o medie buna comparativ chiar cu statiile noastre din vestul Europei. Daca includem si statiile in franciza sau inchiriate, vanzarile au fost de aproximativ 2,8 mil. litri/ statie. Cresterea s-a datorat mai ales angajatilor nostri, cifra de afaceri de anul trecut fiind pentru noi un pariu castigat", a declarat pentru Ziarul Financiar Antonio Cambiotti, presedintele Agip Romania.
La inceputul anului trecut, Agip opera o retea de 22 de benzinarii pe piata interna a distributiei de carburanti, din care 16 proprii, patru in franciza si doua inchiriate. Din cele patru statii Agip in franciza, doua au fost preluate de alti operatori de pe piata - una de catre OMV (in septembrie), cealalta de catre SNP Petrom (in decembrie 2002).
Agip a importat anul trecut carburanti Euro de la o rafinarie apartinand grupului petrolier ungar MOL si motorina Diesel din Rusia, care "tolereaza mult mai bine temperaturile scazute pana la minus 25 grade Celsius decat carburantii de pe piata romaneasca". Combustibilii importati au avut o pondere de 10-15% in totalul celor comercializati de Agip pe piata romaneasca, restul fiind cumparati de la rafinariile din Romania.
Ce planuri are grupul italian in acest an?
"Vrem sa ne extindem in 2003 pe piata, fie prin cumpararea de alte benzinarii, fie prin construirea altora noi. Vom analiza si vom lua decizia de a ne extinde reteaua cu inca 4-6 benzinarii, in conditiile in care urmarim ca fiecare statie sa fie profitabila pentru afacerea noastra. Altfel, putem ramane la fel de bine si la statiile pe care le avem", a. Costurile acestei operatiuni de extindere sunt estimate la aproximativ 4-6 mil.euro.
Compania va investi circa 6-700 mii de euro in modernizarea benzinariilor in special in shop-urile si cafenelele din statii. "Anul trecut, vanzarile din shop-urile benzinariilor Agip au crescut fata de 2001, desi puterea de cumparare a populatiei a scazut. Noi am sesizat acest lucru si am incercat sa oferim produse accesibile ca pret", explica Antonio Cambiotti.
In acest an, Agip Romania preconizeaza ca va obtine o cifra de afaceri de circa 60 mil.euro si va trece pe profit.
Cambiotti a negat categoric existenta unor discutii privind posibila retragere de pe piata prin vanzarea de benzinarii Agip catre OMV, in conditiile in acre anul trecut au circulat insistent informatii  anul trecut pe piata pe aceasta tema.
"Companiile listate pe bursa precum Eni, Shell sau Agip au alt comportament decat ceilalti operatori de pe piata. Asta, pentru ca milioane de actionari iau in fiecare zi ziarul si citesc despre ce a mai facut compania, acestia fiind actionari sau posibili actionari ai acestor companii. Aceste afaceri trebuie sa aduca profit, de aceea sunt situatii cand Agip sau Shell pot decide sa nu se extinda pe piata, ci sa astepte un moment mai favorabil sau sa-si eficientizeze costurile", sustine Cambiotti.
Grupul italian a investit aproximativ 20 milioane dolari de la intrarea sa pe piata.
La finele anului trecut, pe piata interna a distributiei de carburanti activeaza SNP Petrom (cu 580 de statii), Rompetrol (circa 130 de statii), Lukoil (cu aproximativ 100 de statii), Shell (81), OMV (49), MOL (47), Agip (20), in consditiile in care benzinarii particulari mai detin alte 500-600 de benzinarii. Vanzarile de carburanti de pe piata romaneasca din 2002 sunt estimate la aproximativ doua miliarde de dolari.
Agip a deschis prima benzinarie pe piata in 1997, numarul angajatilor fiind acum de aproximativ 220. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO