Companii

Afacerile Unita Turismau crescut cu 8%, depatind zece milioane de euro

23.12.2003, 00:00 26



Unita Turism din Timisoara, unul dintre cei mari proprietari de hoteluri din Romania, a inregistrat pe primele zece luni ale anului o crestere cu 8% in euro a cifrei de afaceri consolidate, spun reprezentantii companiei.

Compania are in portofoliu pachete majoritare de actiuni la 15 societati din domeniul turismului, cu 27 de hoteluri si trei campinguri. Potrivit unor date, Unita Turism a inregistrat in 2002 o cifra de afaceri consolidata (suma cifrelor de afaceri la societatile unde este actionar majoritar) de 10,6 mil. euro.



Unita Turism a achizitionat anul acesta 42% din capitalul companiei Turism Transilvania pentru suma de 2,4 mil.euro, ajungand astfel sa detina un pachet de 92% din capitalul acestei companii.



Unita Turism va delista in curand Turism Transilvania de la Bursa de Valori Bucuresti, dupa care va realiza o fuziune intre toate unitatile hoteliere pe care le controleaza.



"Pana in martie 2004, vom infiinta lantul hotelier si vom definitiva procesul de fuziune. In momentul realizarii fuziunii, Unita Turism va deveni cel mai mare lant hotelier national prin numarul de hoteluri si locuri de cazare", a spus Marius Pintilie, directorul de marketing al companiei. El a adaugat ca deocamdata Unita Turism nu are in vedere afilierea la un lant hotelier international.



Dintre hotelurile controlate de Unita Turism, sase sunt in Cluj, patru in Constanta, trei in Braila si trei in Hunedoara. Cele 30 de unitati hoteliere ale companiei au in total 2.531 de camere si peste 1.000 de angajati.



"Unitatile Unita Tutism au atins anul acesta un grad mediu de ocupare de 39%", a mai spus Pintilie. El mai spune ca veniturile din alimentatie si bautura (food & beverage) si evenimente reprezinta 39% din total, acestea inregistrand o crestere in marile orase precum Cluj, Iasi, Constanta. "Ponderea cea mai mare dintre turistii cazati la hotelurile Unita Turism o detin romanii si oamenii de afaceri", a completat el.



Investitiile companiei din ultimii doi ani s-au ridicat la 15 milioane de euro, cea mai mare parte in modernizarea hotelurilor detinute. In prezent, sunt in curs de amenajare hotelurile Egreta din Tulcea, Transilvania din Targu Mures, Transilvania din Alba Iulia si Traian din Turnu Severin. Politica firmei este de a reinvesti intregul profit realizat.



Compania Unita Turism este detinuta in proportie de 99,8% de omul de afaceri Josef Goschy, care este considerat unul dintre cei mai bogati oameni din Romania cu avere de peste 50 de milioane de dolari.



Singurul lant hotelier romanesc este la ora actuala Continental, cu un portofoliu de 11 hoteluri care au in total 1.400 de angajati. Continental va mai deschide trei hoteluri in urmatorii doi ani. Ana Hotels, divizia hoteliera a grupului Ana, detine sase hoteluri, cu 683 de camere si 663 de angajati. Alti proprietari importanti de hoteluri sunt SIF Transilvania, grupul European Drinks si Spring Time.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO