Companii

Afacerile locale de 55 de milioane de euro ale Provimi ajung la rivalul Cargill

Afacerile locale de 55 de milioane de euro ale Provimi ajung la rivalul Cargill

Martin Schuldt, directorul general al Cargill România. Foto Mihai Dăscălescu

Autor: Gabriel Razi

17.08.2011, 00:04 1008

Cargill, companie cu afaceri de peste 100 de miliarde de dolari (70 mld. euro) în industria alimentară, este în negocieri avansate pentru achiziţia producătorului de nutreţuri pentru animale Provimi, prezent şi în România, pentru 2,16 miliarde de dolari (1,5 miliarde de euro).

În România olandezii de la Provimi sunt prezenţi din 1998 prin intermediul subsidiarei Vipromin 2000. În 2003 compania a înfiinţat o a doua companie în România, Vipromax. Ulterior cele două companii deţinute de olandezi au fuzionat sub Provimi România. În prezent Provimi operează pe piaţa locală trei unităţi de producţie în Salonta, judeţul Bihor, Crevedia, judeţul Dâmboviţa şi Craiova, judeţul Dolj.

Businessuri de zeci de milioane din nutreţuri

Capacitatea de producţie a fabricilor operate de olandezi în România se ridică la 300.000-350.000 de tone de nutreţuri pe an, conform unor informaţii anterioare. Afacerile din România ale Provimi s-au ridicat în 2009 la 55 de milioane de euro, potrivit ultimelor date disponibile ale Registrului Comerţului. Compania are pe piaţa locală 145 de angajaţi.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Provimi România au declarat că au fost informaţi despre această tranzacţie şi că urmează să emită un comunicat destinat clienţilor şi furnizorilor odată ce tranzacţia se va încheia. Ei nu au dorit însă să facă niciun alt comentariu pe marginea acestui subiect. La rândul lor reprezentanţii Cargill din România au confirmat că tranzacţia include şi businessul de pe piaţa locală al olandezilor de la Provimi.

Cargill mai deţine la Sibiu o fabrică de nutreţuri pentru animale pe care a achiziţionat-o în 2007 de la grupul olandez LNB International. Capacitatea de producţie a acestei fabrici se ridică la 200.000 de tone pe an, potrivit informaţiilor de pe site-ul producă­torului. "Este prea devreme pentru a vorbi despre cum va structura Cargill noua capacitate. Vom lucra împreună, prin procesul de integrare, pentru a utiliza cele mai bune resurse ale ambelor companii", au explicat pentru ZF reprezentanţii Cargill România.

Pe piaţa locală Cargill este cunoscută mai degrabă că trader de cereale şi producător de ulei, businessul cu nutreţuri pentru animale fiind unul mai puţin vizibil publicului larg. Cargill a avut afaceri pe piaţa locală de 225 de milioane de euro şi 160 de angajaţi, potrivit datelor pe 2009, ultimele disponibile de la Registrul Comerţului.

O tranzacţie între doi giganţi

Gigantul american urmează să achiziţioneze producătorul de nutreţuri de la fondul de investiţii Permira, proprietarul Provimi.

Tranzacţia vizează operaţiunile Provimi la nivel mondial. Compania este prezentă în 25 de ţări din Asia, Europa, Africa şi America de Sud, având în total 6.800 de angajaţi. Provimi, al cărui sediu este la Rotterdam, produce nutreţuri combinate în 67 de unităţi, compania încheind anul trecut cu afaceri de 1,6 miliarde de euro, în creştere cu 14% faţă de 2009, potrivit datelor dintr-un raport al companiei.

Provimi în România

  • Afaceri de 55 de milioane de euro

  • 145 de angajaţi

  • Fabrici de nutreţuri la Crevedia, Craiova şi Salonta cu o capacitate totală de producţie de 300.000-350.000 de tone

Cargill în România

  • Afaceri de 225 de milioane de euro

  • 160 de angajaţi

  • Fabrică de ulei la Podari. Deţine brandul Untdelemn de la Bunica

  • Trader de cereale. Capacitate de depozitare de 500.000 de tone

  • Fabrică de nutreţuri la Sibiu cu o capaci­tate de producţie de 200.000 de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO