Companii

Afacerile GTC din România au intrat la apă: Portofoliul imobiliar al companiei a scăzut cu 120 mil. euro

Portofoliul imobiliar din România al GTC a pierdut anul trecut 120 milioane euro din valoare

Autor: Cristina Cuncea

05.03.2012, 13:50 548

Compania israeliană GTC şi-a reevaluat anul trecut în scădere cu 120 de milioane de euro portofoliul imobiliar din România, în special din cauza reducerii preţurilor şi a vânzărilor pe segmentul imobiliar şi a scăderii chiriilor în cazul proiectelor de retail.

GTC deţine pe piaţa locală turnurile de birouri City Gate, ansamblurile rezidenţiale FeliCity şi Rose Garden, patru malluri Galleria şi mai multe terenuri.

"În România, reevaluarea proiectelor rezindenţiale, în urma încetinirii vânzărilor şi a scăderii preţurilor de vânzare, şi a proiectelor de retail pe fondul reducerii valorii estimate a chiriilor a totalizat 41 de milioane de euro în ultimul trimestru din 2011 şi 120 de milioane de euro pe tot anului trecut", se arată în raportul financiar al dezvoltatorului imobiliar.

GTC estimează o continuare a a scăderii preţurilor la locuinţe pe termen scurt, din cauza dificultăţilor de pe piaţa creditării.

În aceste condiţii, valoarea portofoliului din România reprezintă 20% din totalul deţinut de companie în Europa, estimat la sfârşitul anului trecut la 2,02 miliarde de euro.

Întreg portofoliul companiei a fost reevaluat în scădere cu 296 milioane de euro în 2011, astfel că dezvoltatorul a raportat pierderi de 270 de milioane de euro.

Reevalări ale activelor au fost realizate şi în Bulgaria, de 71 de milioane de euro, şi în Croaţia - 43 de milioane de euro.

Cele patru mall-uri din România erau evaluate la 84 de milioane de euro la sfârşitul anului, în condiţiile în care anul trecut GTC a finalizat un mall în Arad cu o suprafaţă netă închiriabilă de 32.500 metri pătraţi. Astfel, GTC deţine în România proiecte de retail totalizând 58.400 metri pătraţi, cu o rată de ocupare de 88%.

"Valoarea de piaţă a proiectelor de retail este de 84,4 milioane de euro, comparativ cu 58,8 milioane de euro în 2010, ca rezultat a deschiderii Galleria Arad şi parţial afectată de descreşterea valorii celorlalte proiecte de retail în urma deteriorării condiţiilor economice din România", se menţionează în raport.

Chiria medie practicată în cazul centrelor comerciale este de 9 euro pe metru pătrat pe lună, ceea ce se traduce într-un randament de 9,2%.

Pe segmentul de birouri, GTC deţine turnurile de birouri City Gate, cu o suprafaţă închiriabilă de 28.218 metri pătraţi. Rata de ocupare este de 96%, iar valoarea de piaţă era la finele anului trecut de 173,6 milioane de euro, comparativ cu 173,8 milioane de euro în 2010. Chiria medie a biourilor este de 22 de euro pe metru pătrat pe lună, rezultând un randament de 7,1%.

Dezvoltatorul a obţinut anul trecut venituri totale în România şi Bulgaria de 26,5 milioane de euro, faţă de 27,6 milioane de euro în 2010.

Costurile din cele două ţări au totalizat 18,3 milioane de euro, faţă de 23 milioane de euro în anul anterior.

Veniturile raportate de companie pe cele zece pieţe pe care este prezent în Europa Centrală şi de Est au însumat 153,6 milioane de euro, în scădere de la 169 milioane de euro cu un an înainte.

GTC urmează să construiască în parteneriat cu omul de afaceri George Copos o clădire de birouri în Piaţa Presei Libere.

Grupul GTC a încasat anul trecut venituri din chirii de 129 milioane de euro, în creştere de la 124 milioane de euro în 2010.

Dezvoltatorul este prezent în România prin participaţii la 26 de firme, care deţin sau dezvoltă, sub umbrela GTC Romania, înregistrată în Olanda, centre comerciale, rezidenţiale sau clădiri de birouri. Compania face parte din grupul Kardan, înregistrat în Olanda.

Odată cu publicarea rezultatelor din 2011 compania a anunţat şi retragerea din funcţie a preşedintelui companiei, Eli Alroy, acesta fiind înlocuit de Alain Ickovicks, membru în comitetul de supraveghere. Alroy conduce GTC de 18 ani, iar plecarea sa devine efectivă din 6 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO