Companii

Afaceri Sarcom cu lacuri si vopsele de 8 mil. euro

01.05.2006, 00:00 59

Producatorul de lacuri si vopsele Sarcom Ramnicu-Valcea estimeaza pentru acest an o crestere de circa 20% a cifrei de afaceri, pana la 30,7 milioane de lei (8,5 mil. euro), potrivit reprezentantilor companiei.

Compania este o afacere de familie infiintata in 1993 de fratii Marinica si Aurel Potop, fiecare detinand cate un pachet de 50% din actiuni. Sarcom produce lacuri, vopsele grunduri, diluanti si adezivi marca Sticky incepand cu 1998, printre furnizorii de materii prime fiind companii precum BASF, Rhodia, Hoecst sau Bayer.

Sarcom si-a dublat anul trecut profitul ajungand la

4 milioane de lei (peste 1 milion de euro), la o cifra de afaceri de 25,6 milioane de lei (7 mil. euro). "Cresterea cifrei de afaceri pe anul trecut s-a datorat cresterii vanzarilor produselor pe care le producem, cu precadere vopseaua lavabila, care are o pondere de 60% din cifra de afaceri", a declarat pentru Ziarul Financiar Marinica Potop, directorul general al Sarcom.

Compania a anuntat ca va investi anul acesta un milion de euro in retehnologizarea productiei si in implementarea normelor de mediu. Sarcom are aproximativ 65 de angajati. Consumul de vopsea pe cap de locuitor a crescut cu peste 10% anul trecut, dar a ramas in continuare mult in urma situatiei din Ungaria, Polonia, Cehia sau tarile din Europa de Vest. In Romania, consumul de vopsea pe cap de locuitor este de circa 5 ori mai mic decat cel din Cehia, conform ultimelor date disponibile. Consumul de vopsele va continua sa creasca in urmatorii ani datorita nevoii de restaurare a cladirilor vechi si dinamicii constructiilor civile si industriale, afirma surse din piata.

Piata de lacuri si vopsele din Romania genereaza vanzari anuale de peste 140 - 150 milioane de euro, dupa unele estimari. Printre cei mai importanti jucatori se numara Kober Piatra-Neamt, Dufa Romania, Policolor sau Guzu Chim.

Potentialul pietei este dat de faptul ca Romania are o cerere de vopsea in crestere, dar inca inregistreaza una dintre cele mai mici medii de consum din Europa, cu numai 2,8 kg per capita, fata de Ungaria cu 9 kg, Cehia - 12 kg, Germania - 17 kg sau statele nordice cu o medie de peste 20 kg, potrivit ultimelor date disponibile.

Principalii producatori de lacuri si vopsele au fost curtati in ultima vreme de mai multi investitori financiari si strategici, care au fost interesati sa intre intr-o afacere cu rate atractive de profit si cu potential de crestere.

In acest sens, fondul american de investitii Advent a facut o miscare surprinzatoare pe piata de lacuri si vopsele, unde mai multi investitori strategici s-au interesat in ultima vreme de preluarea primilor patru jucatori - Kober, Policolor Bucuresti, Guzu Chim si Dufa Romania, tentati de ratele atractive de profit si de potentialul mare de crestere al pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO