Companii

Afaceri mai slabe si profit in scadere pentru IAR Brasov

25.08.2004, 00:00 13

Compania IAR S.A. Brasov a incheiat primul semestru al anului curent cu o cifra de afaceri de 367,8 miliarde lei (8,95 milioane euro), in scadere, in termeni reali, cu aproximativ 40% fata de primul semestru al anului trecut.
In primul semestru al anului 2003, IAR a inregistrat o cifra de afaceri de 544,3 miliarde lei (14,5 milioane euro).
Fata de primele sase luni din 2003, compania a raportat un profit net mai slab cu 70%, de 37,6 miliarde lei (0,9 milioane euro). In perioada similara din 2004, IAR a avut un profit net de 117,4 miliarde lei (3,1 milioane euro).
Cheltuielile totale ale companiei au crescut cu peste 30%, la 547,3 miliarde lei (13,3 milioane euro), de la 371,2 miliarde lei (aproape 10 milioane euro), in timp ce veniturile totale au crescut cu numai 7%, la 585 miliarde lei (14,2 milioane euro).
IAR a inregistrat un profit din activitatea de exploatare de aproximativ 1,3 milioane euro, in timp ce pierderea financiara a companiei a fost de 0,4 milioane euro. Cauzele ce au determinat inregistrarea pierderii din activitatea financiara au fost, in principal, inregistrarea cheltuielilor din diferentele de curs valutar, precum si a cheltuielilor cu dobanzile.
Actiunile companiei IAR sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, ultima tranzactie efectuandu-se la pretul de 12500 lei pe actiune. Capitalizarea companiei este de 5,8 milioane euro.
Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Industriei si Resurselor, care detine 64,89% din actiuni, in timp ce Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Broadhurst Investments Limited Cyprus detin 7,30% respectiv 5,09% din actiunile companiei.
IAR Brasov se va diviza in trei societati distincte, doua dintre acestea urmand sa produca si sa repare aeronave, iar cea de-a treia va avea ca obiect de activitate fabricarea de ferestre din PVC cu geam termopan.
IAR Ghimbav, principala societate rezultata in urma divizarii, va avea un capital social de 471,9 miliarde lei si va fabrica, repara si intretine aeronave cu aripa rotitoare (elicoptere). Constructii Aeronautice va fi specializata in producerea, repararea si intretinerea aeronavelor cu aripa fixa. Cea de-a treia firma se va numi Top Therm si va fabrica ferestre din PVC cu geam termopan.
IAR este unul din actionarii societatii mixte romano-franceze Eurocopter Romania, cu 49% din actiuni, in timp ce compania franceza Eurocopter detine 51% din actiuni.
IAR a inceput deja sa lucreze intr-un contract cu armata Emiratelor Arabe Unite, care prevede livrarea a 25 de elicoptere Puma. Primul elicopter urmeaza, insa, sa fie livrat in 2005, iar contractul urmeaza sa fie finalizat in 2007. Contractele presupun o colaborarea internationala complexa, in cadrul careia compania are rolul de integrator si contractor general.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO