Companii

Afaceri de 2.900 miliarde de lei la Romgaz

31.07.2001, 00:00 16



Societatea Nationala a Gazelor Naturale (SNGN) Romgaz Medias, infiintata in iunie 2001 prin fuziunea societatilor Exprogaz si Depogaz, a extras, in primele sase luni ale anului 2001, peste 4,16 miliarde de metri cubi de gaze naturale, inregistrand o cifra de afaceri de aproximativ 2.900 de miliarde de lei, transmite Mediafax..

Societatea Exprogaz a inregistrat, in primul semestru al anului, o productie bruta de 3,88 miliarde de metri cubi de gaze naturale si o cifra de afaceri de 2.480 miliarde de lei. Exprogaz a obtinut un profit brut de peste 239 de miliarde de lei, profitul net fiind de 2,17 miliarde de lei.

Depogaz a extras, in perioada mentionata, 286 milioane de metri cubi de gaze naturale, obtinand o cifra de afaceri de aproximativ 415 miliarde de lei, un profit brut de peste 23,1 miliarde de lei si un profit net de 1,66 miliarde de lei.

Cele doua societati au inmagazinat in depozitele subterane o cantitate de 316,5 milioane de metri cubi de gaze naturale, cu sase milioane de metri cubi peste cantitatea programata.

Romgaz are de recuperat de la clienti creante in valoare totala de aproximativ 5.500 de miliarde de lei. Astfel, Termoelectrica are datorii de peste 1.621 de miliarde de lei catre Exprogaz, si de peste 96 de miliarde de lei catre Depogaz.

De asemenea, Distrigaz Nord datoreaza peste 1.234 miliarde de lei catre Exprogaz si peste 153 de miliarde catre Depogaz. Distrigaz Sud are restante de peste 2.091 de miliarde de lei catre Exprogaz si peste 157 de miliarde de lei catre Depogaz.

Societatile care au format Romgaz se afla in acuta lipsa de lichiditati, din cauza neincasarii creantelor si inregistreaza mari datorii la bugetul statului, in principal din cauza neincasarii contravalorii redeventei petroliere de la societatea Termoelectrica, se precizeaza in comunicat.

Pentru activitatea de cercetare si descoperire de noi rezerve de gaze, Romgaz a efectuat, in primele sase luni ale anului, peste 600 de kilometri de profile seismice din cei 1.000 de kilometri planificati pentru acest an si a realizat 13.000 de metri de foraj de cercetare, ceea ce reprezinta 36% din forajele planificate pentru acest an.

SNGN Romgaz a fost infiintata prin fuziunea Societatii Comerciale de Explorare, Productie si Inmagazinare Subterana a Gazelor Naturale Exprogaz SA cu Societatea Nationala de Depozitare Subterana a Gazelor Naturale Depogaz SA, in vederea unei activitati mai eficiente de explorare, exploatare si depozitare a gazelor naturale.

Romgaz este principalul producator de gaze naturale din Romania, detinand o cota de 50% din cererea interna si 62% din productia de gaze naturale a Romaniei. In ultimii opt ani, companii internationale de renume de titei si gaze au investit peste 200 milioane $ in explorarea unor perimetre in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO