Companii

Afacerea Petrom bate pasul pe loc la doua miliarde de dolari anual

02.12.2002, 00:00 28

De cativa ani incoace, cifra de afaceri a celei mai mari companii petroliere din Romania, SNP Petrom, s-a cantonat in jurul sumei de doua miliarde de dolari. In schimb, operatorii privati de pe piata anunta cresteri ale rezultatelor financiare si planuri de extindere prin care intentioneaza sa rastoarne ierarhiile din industria petroliera romaneasca.
Pentru 2003, bugetul de venituri si cheltuieli al SNP Petrom indica o cifra de afaceri de peste 75.000 miliarde lei (2,01 mld. $) si un profit net de circa 1.900 miliarde lei (50,9 mil. $).
Compania estimeaza ca va incheia acest an cu o cifra de afaceri de 67.603 miliarde lei (1,98 mld. $) si un profit brut de 3.361 miliarde lei (98,8 mil. $).
Anul trecut, Petrom a raportat o cifra de afaceri de 55.906 miliarde lei (1,92 mld. $) si un profit net de 2.717 miliarde lei (93,4 mil. $).
Cel de-al doilea operator de pe piata, Rompetrol a anuntat deja prin vocea presedintelui Dinu Patriciu ca intentioneaza sa preia in cativa ani primul loc pe piata petroliera din Romania. In acest an, grupul care controleaza deja o treime din piata, vrea sa ajunga la o cifra de afaceri de un miliard de dolari, iar recenta alianta incheiata cu OMV a determinat consolidarea celei de-a doua pozitii ocupate de grup pe piata distributiei carburantilor auto.
De asemenea, cel mai mare grup petrolier rus - LukOil a anuntat ca va repune in functiune rafinaria Petrotel din Ploiesti, in care va investi cel putin 60 de milioane de dolari, si ca va dubla numarul benzinariilor din Romania, de la 100, la sfarsitul acestui an,  la peste 200 in decembrie 2003.
Cifra de afaceri a SNP Petrom ar putea creste insa odata cu privatizarea companiei, tranzactie asteptata in 2003. Cea mai vehiculata metoda de privatizare pana in prezent este vanzarea unui pachet de cel putin 51% din actiunile SNP catre un investitor strategic. Statul roman este asistat in tranzactie de un consortiu format de bancile de investitii Credit Suisse First Boston si ING Bank, precum si de firma de avocatura Linklaters.
Consortiul asteapta aprobarea Guvernului pentru a incepe sa lucreze la strategia de privatizare. Potrivit acordului cu Fondul Monetar International, strategia ar trebui sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an. Executivul a desemnat o comisie interguvernamentala care se va ocupa de privatizarea Petrom, in fruntea careia se afla ministrul Industriei, Dan Ioan Popescu. Printre membrii comisiei este si directorul general al companiei, Ion Popa.
Seful Oficiului pentru Privatizare in Industrie, Doru Laurian Badulescu a declarat recent ca vanzarea unor pachete reziduale de actiuni ale Petrom prin Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este posibila, dar dupa incheierea privatizarii cu un investitor strategic si analiza evolutiei postprivatizare a societatii.
Principalul actionar al Petrom este Ministerul Industriei si Resurselor, cu 81,3% din actiuni, urmat de Ministerul Finantelor - 10,4% si Ministerul Muncii - 1,4%. Restul actiunilor se afla in posesia investitorilor privati, din care SIF Oltenia detine 1,2%.
Petrom a realizat, in primele noua luni ale acestui an, un profit net de 1.487 miliarde de lei, cifra sa de afaceri scazand de la 53.583 miliarde de lei, in perioada corespunzatoare din 2001, la 50.993 miliarde de lei.
Compania detine peste 450 de benzinarii si o cota de 40% din piata distributiei de carburanti. Urmeaza Rompetrol si OMV, care au impreuna circa 170 de statii (33% din piata), restul fiind impartit de Shell (81 benzinarii), LukOil (65), Mol (47), Agip (22) si de benzinarii particulari.
Valoarea totala a investitiilor realizate de Petrom, de la infiintare pana in prezent, este de 1,8 mld. $, cea mai mare parte a investitiilor vizand activitatile de extractie si rafinare. SNP extrage in fiecare an sase milioane de tone de titei si circa sase miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Petrom este cea mai mare companie cotata la BVB, ultima cotatie fiind de 1.160 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 1,31 mld. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO