Companii

Afacere Va Tech - Ispat Sidex de 12 mil. euro

22.01.2003, 00:00 18

Furnizorul austriac de echipamente pentru industria siderurgica Voest - Alpine Industrieanlagebau, parte a concernului VA Technologie AG, a castigat un contract, in valoare de 12 milioane euro, pentru modernizarea unor capacitati de productie existente la Ispat Sidex din Galati, potrivit agentiilor de presa internationale.
VA Tech Hydro este contractorul general al lucrarilor de modernizare a hidrocentralelor Portile de Fier I si II, contracte semnate cu Hidroelectrica, in valoare de 202 milioane franci elvetieni, respectiv de circa 125 milioane dolari.
Noul contract adjudecat pe piata romaneasca de catre concernul Va Tech vizeaza modernizarea si cresterea unor capacitati de productie din combinatul siderurgic Sidex.
Dupa o perioada de proiectare de numai 12 luni, inceperea lucrarilor la centrala modernizata este programata pentru decembrie 2003.
Grupul anglo-indian LNM Holdings este actionarul majoritar al combinatului siderurgic Ispat Sidex din Galati din 2001.
Oficialii Ispat Sidex Galati estimau anul trecut ca societatea va produce pana a finele lui 2002 aproximativ 3,5 milioane tone produse siderugice finite, in crestere cu 30% fata de nivelul productiei inregistrate in anul anterior, de 2,7 milioane tone.
Combinatul din Galati a inregistrat in 2001 pierderi in valoare de 279 milioane de dolari, raportate la o cifra de afaceri de 743 milioane de dolari.
Autoritatea pentru Privatizare a vandut companiei LNM Holdings BV combinatul Sidex Galati in cadrul unei tranzactii in valoare de peste 500 de milioane de dolari, statul roman incasand de pe urma actiunilor vandute o suma de 70,6 milioane dolari.
Actionarii Sidex au aprobat, anul trecut, extinderea obiectului de activitate al societatii, printre noile activitati numarandu-se editarea de carti si ziare, productia de motoare, transformatoare si generatoare electrice, productia de energie electrica, activitati de telegrafie si transmisie de date. In ceea ce priveste productia de electricitate, Ispat Sidex ar putea prelua termocentrala care se afla acum in proprietatea societatii Termoelectrica.
Compania face parte din grupul LNM, detinut integral de Lakshmi Niwas Mittal, printre companiile membre numarandu-se, pe langa combinatele Ispat Karmet din Kazakhstan, Ispat Indo din Indonezia si Ispat Annaba din Algeria, si Ispat Sidex Galati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO