Companii

Aerostar estimeaza scaderea vanzarilor din cauza aprecierii leului

23.03.2005, 00:00 13

Constructorul de avioane Aerostar Bacau estimeaza obtinerea in acest an a unor rezultate mai slabe comparativ cu cele inregistrate in 2004. Activitatea companiei este afectata de aprecierea leului comparativ cu moneda unica europeana si cu dolarul american. In ultimele trei luni leul s-a apreciat cu aproape 10% in termeni nominali pe piata valutara.


Aerostar si-a bugetat pentru 2005  un profit net de 58,8 miliarde de lei (1,5 milioane de euro la un curs mediu de 37.000 lei/euro), in timp ce vanzarile pe care compania spera sa le realizeze se ridica la 875 miliarde de lei (23,6 milioane de euro). Anul trecut, societatea a obtinut un profit net de 1,5 milioane de euro la o cifra de afaceri de 25,7 milioane de euro.


Aprecierea puternica a leului din ultimele luni a determinat conducerea Aerostar sa intocmeasca un "program de evitare a unei situatii de criza". In cadrul acestui program este prevazuta si implementarea unui program de restructurare a societatii, prin care sa se reduca numarul angajatilor. Programul a fost aprobat de actionarii societatii reuniti la ultima AGA.


La finalul anului trecut, Aerostar avea 2.053 de angajati, cu 23 mai putini decat in 2003. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati.


Intr-un raport al companiei pe anul trecut se precizeaza ca "activitatea societatii in 2005 se preconizeaza a fi puternic afectata de evolutia cursurilor dolar/leu , euro/leu", in conditiile in care o parte semnificativa a veniturilor urmeaza a fi obtinute din exporturi.


In 2004, mai mult de 20% din cifra de afaceri a companiei a fost reprezentata de vanzari spre pietele externe. Principala piata externa pentru Aerostar este cea a Indiei, spre care sunt directionate 56% din exporturile companiei, o alta pondere importanta detinand-o piata Statelor Unite, unde merg 16% din exporturile societatii. Vanzarile de produse civile au reprezentat 41,5% din cifra de afaceri realizata de companie.


Aerostar produce si repara aeronave si subansambluri, precum si recipienti pentru gaze petroliere lichefiate. Compania a asigurat reparatia si intretinerea pentru toate tipurile de avioane care s-au aflat in dotarea armatei romane, fiind societatea care a realizat prototipul avionului IAR-93, primul avion de lupta construit in Romania dupa al doilea razboi mondial. Societatea a realizat anul trecut investitii de aproape un milion de euro, indreptate si in directia reabilitarii unor capacitati de productie si modernizarii fluxurilor tehnologice.


Actionarul principal al Aerostar este societatea Iarom Bucuresti, cu o participatie de peste 71%. Actiunile Aerostar sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 52.000 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 16,7 milioane de euro.


Din profitul obtinut anul trecut, Aerostar va distribui un dividend brut de 3.500 lei/actiune, mai redus cu 50 lei fata de dividendul brut distribuit din profitul pe 2003. Acest dividend urmeaza sa fie distribuit actionarilor care figureaza in registrul actionarilor la sfarsitul zilei de 4 aprilie.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO