Companii

Adrian Ariciu, CEO al Metro România: E imperativ să avem o creştere a consumului în volum în 2023. Dacă nu avem grijă de consum, vom avea provocări şi mai mari

Adrian Ariciu, CEO al Metro România: E imperativ să...

Autor: Cristina Roşca

03.07.2023, 00:08 1086

Executivul spune că există deflaţie deja la anumite produse de bază, iar asta deschide calea pentru discuţii cu furnizorii de produse derivate din aceste materii prime.

Adrian Ariciu, CEO al Metro România, spune că este imperativ necesar ca în 2023 consumul în volum să crească, acesta fiind de altfel un indicator de bază al apetitului pentru cheltuieli al populaţiei şi deci al sănătăţii economiei în ansamblul său.

„Consumatorul e mai cum­pătat când vine vorba de achiziţia de alimente, iar la produse ne-alimentare vedem chiar o scădere a apetitului. Dacă nu avem grijă de consum, vom avea provocări şi mai mari, mai ales că el a fost atâţia ani motorul economiei. Volumetria (vânzarea în volum – n.red.) e definitorie.“

Executivul român adaugă că anul 2023 a venit cu o inflaţie în scădere, chiar o deflaţie la anumite categorii de bază. Spre exemplu, în mai 2023 inflaţia anunţată de INS a fost în continuare de două cifre (de peste 10%), dar sub maximele de peste 16% din 2022, pe final de an.

„Aceasta este o veste bună, pentru că ne permite să avem preţuri mai competitive şi totodată ne deschide calea pentru discuţii cu furnizorii de produse derivate din aceste materii prime.“

Totodată, dacă vorbim de preţul energiei, de preţul real al pieţei, el s-a întors la nivelul anterior crizei, spune executivul român. Iar când peste 70% din inflaţie venea din energie, putem avea aşteptări legate şi de evoluţia în consecinţă a preţului produselor.

„Consumatorii se aşteaptă la noi creşteri de preţuri şi din cauza asta caută modalităţi noi prin care să îşi adapteze coşul. Totuşi, am remarcat că nu renunţă la două atribute – la brandul preferat în anumite categorii de produse şi la experienţa de cumpărare. La nivel general, vedem migraţie spre produse mai ieftine, spre mărci proprii sau produse la promoţie.“

Totuşi, în anumite categorii unde contează brandul, oamenii cumpără mai rar sau mai puţin, dar păstrează marca. Per total, datele companiilor de cercetare de piaţă arată că în volum coşul mediu a scăzut, deşi există diferenţe de la o categorie la alta.

Metro România a obţinut anul trecut afaceri de 9,4 mld. lei, cu 28,3% mai mari decât în 2021.

Este al doilea cel mai alert ritm de creştere din comerţul modern şi este un avans like for like, dat fiind că grupul nu a deschis magazine noi. Metro este activ pe segmentul cash&carry, adică se adresează companiilor, nu clienţilor finali, având local o reţea de 30 de magazine.


 



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO